16. jun 2020.

Direktorka programa RTV-a: Najveći problem novac

Direktorka programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) Sonja Kokotović, izjašnjavajući se o izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o ispunjenju zakonskih i programskim obaveza javnih servisa u 2019. godini, na sedinici tog tela rekla je da najveći problem za RTV predstavlja nedostatak finansijskih sredstava.

U zaključku izveštaja REM-a stoji da RTV u 2019. godini ni na jednom svom kanalu nije ispunio obaveznu programsku kvotu evropskih audio-vizuelnih dela nezavisnih producenata, koja mora da iznosi najmanje deset odsto ukupnog godišnje objavljenog programa. Navodi se da je na Prvom programu RTV-a udeo tog sadržaja bio 7,74 odsto, a na Drugom programu 4,35 odsto.

Direktorka programa RTV-a članovima Saveta REM-a pojasnila je da je nedostatak tog programa posledica nedovoljnog budžeta, problema sa projektnim sufinansiranjem sadržaja, ali i odnosa nezavisnih produkcija prema RTV-u.

„Poslednjih šest godina naša kuća šalje niz projekata za medijske konkurse. Gomila konkursa za nas nije moguća, jer nije planirano da na njima javni servis učestvuje“, objasnila je članovima Saveta REM-a Kokotović.

Istakla je da RTV „najčešće“ ne dobija nikakva sredstva na tim konkursima „uz obrazloženje da su zanimljivi projekti, ali da se prioritet daje nezavisnim produkcijama“. Navela je da prilikom konkurisanja, upravo te nezavisne produkcije traže od RTV-a saglasnost o zainteresovanosti za emitovanje njihovih sadržaja.

„Bilo bi lepo kada bi nam te produkcije ustupile sadržaje na emitovanje, koje je država finansirala, za koje smo prethodno dali saglasnost za saradnju“, rekla je ona.

Uprkos tome što nezavisne produkcije dobijaju saglasnost od RTV-a za emitovanje i novac na konkursima za projektno sufinansiranje, one se sa istim projektima prijavljuju i na javnim konkursima RTV-a za nezavisne produkcije.

„RTV treba lepo da plati projekat nezavisnih produkcija, koji je država već finansirala“, rekla je direktorka programa RTV-a.

Kokotović je istakla da RTV, kada je reč o redakcijama koje emituju program na jezicima nacionalnih manjina, ne rade po principu „copy-paste“, odnosno da jedino prevode vesti, već da sadržaje proizvode, uređuju i prilagođavaju javnom servisu.

Inače, u izveštaju REM-a navodi se da je „osnovna karakteristika pokrajinskog javnog medijskog servisa Radio-televizije Vojvodine jezička raznovrsnost“.

RTV svoj program, stoji u izveštaju, emituje na jedanaest jezika koji su raspoređeni na dva televizijska kanala – RTV1 (emituje 24-časovni program na srpskom jeziku) i RTV2 (emituje 24-časovni program na deset jezika nacionalnih zajednica, kao i na srpskom i stranim jezicima).

REM u izveštaju ističe da na RTV1 dominira informativni program (34,11 odsto), da je naučno-obrazovni program u padu i da je u 2019. godini „na svom istorijskom minimumu od 2,78 odsto“.

Na Drugom kanalu pokrajinskog javnog medijskog servisa, rezervisanog za programe na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica, stoji u izveštaju, u protekloj godini zabeležen je „najdrastičniji rast“ programa na nemačkom jeziku, dok je „istorijski maksimum“ dostigao udeo programa na mađarskom jeziku (25,12 odsto). Tendencija rasta važi i za druge programe na jezicima nacionalnih manjina.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend