16. jun 2020.

Savet za štampu: GMpress prekršio Kodeks novinara

Savet za štampu odlučio je, na osnovu dve žalbe portala GMinfo, da je portal GMpress, objavljujući tekst “Još jedna u nizu laži portala Gminfo…” prekršio Kodeks novinara Srbije.

Objavljujući pamflet Kovačevićeve PR službe i odbivši da objavi odgovor portala GMinfo, ovo Kovačevićevo propagandno glasilo prekršilo je čak tri tačke Kodeksa.

Prema obrazloženju Saveta, GMpress je pravila novinarske profesije prekršio tako što je objavio saopštenje opštinske PR službe, a nije objavio tekst portala GMinfo na koji se to saopštenje odnosi, niti je obrađujući tekst, čitaocima dao punu informaciju na šta se odnosi saopštenje Kovačevićeve PR službe, čime je prekršio tačke 1 i 3 poglavlja V Kodeksa novinara Srbije, koje propisuju da novinar poslu mora da pristupi sa dužnom novinarskom pažnjom, kao i da ne sme da prećutkuje činjenjice koje su od bitnog značaja za razumevanje događaja.

Odbijajući da objavi odgovor portala GMinfo, na koji su se Kovačevićeve optužbe odnosile, GMpress je prekršio i dužnost novinara da poštuje pravo na odgovor, navodi se u dve odluke Saveta za štampu.

GMinfo objavljuje odluke (I i II) Saveta za štampu, kao i reagovanje opštinske službe objavljene na portalu GMpress, na koje se odluke odnose, ali i naš tekst koji je isprovocirao Kovačevićevo reagovanje, i naš odgovor njima, koje GMpress nije hteo da objavi, čime je, prema odlukama Saveta za štampu, grubo prekršio etička pravila novinarske profesije.

Link ka Savet za štampu GMinfo – GMpress I odluka

Link ka Savet za štampu GMinfo – GMpress II odluka

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend