25. avg 2020.

RTV: Tražimo rešenje za novonastalu finansijsku situaciju

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Miodrag Koprivica saopštio je danas da uprava RTV-a traži rešenje za novonastalu situaciju, zbog koje bi oko 200 zaposlenih moglo da ostane bez posla u toj medijskoj kući zbog toga što je Vlada Srbije umanjila budžet pokrajinskog javnog servisa za oko 200 miliona dinara.

“Da bismo u novim okolnostima izbegli neželjene posledice na proizvodnju i distribuciju programa, RTV je od nadležnih republičkih organa tražio i dobio saglasnost za prijem 50 radnika na neodređeno vreme, koji su sada angažovani preko agencije za zapošljavanje. Prijem tih radnika je u toku i rezultat je temeljnih razgovora, analiza i stalne komunikacije menadžmenta sa glavnim i odgovornim urednicima i direktorima poslovnih jedinica u pokrajinskom javnom servisu”, naveo je Koprivica u saopštenju za javnost.

Kako je objasnio, od 27 novinara koji će biti primljeni na neodređeno vreme u RTV, njih 18 je iz manjinskih redakcija, dok će ostali novoprimljeni radnici biti raspoređeni na poslovima od vitalnog značaja za funkcionisanje javnog medijskog servisa, posebno u delu koji se odnosi na primenu i korišćenje nove tehnike i tehnologije u novoj zgradi RTV-a.

Koprivica je naveo da je RTV merama internog karaktera i dodatnim zaduživanjem ublažio negativan efekat smanjenja prihoda i obezbedio nesmetano obavljanje delatnosti, a dodatna sredstva obezbeđena su kreditnim zaduženjem, dok su internim merama smanjeni rashodi na pozicijama agencijskog zapošljavanja radnika, putovanja i dnevnica.

“U planu nabavki smanjene su nerealizovane pozicije i odloženo je pokretanje određenih nabavki planiranih do kraja godine”, kazao je Koprivica.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku, zbog izmenjenih uslova finansiranja, ne postoje zakonski uslovi da RTV zaključi novi ugovor sa agencijom za zapošljavanje, jer bi to podrazumevalo postojanje raspoloživih sredstava i pokretanje novog postupka javne nabavke.

“Rukovodstvo RTV-a razume nezadovoljstvo radnika angažovanih preko agencije za zapošljavanje i čini maksimalne napore da se taj problem ublaži, ali nema razumevanja za one koji pokušavaju da manipulacijama i neistinama naruše radnu atmosferu i višedecenijski sklad radnika na proizvodnji i emitovanju programa na srpskom i 14 jezika manjinskih zajednica”, poručio je Koprivica.

Predstavnici Sindikata Nezavisnost organizovali su juče ispred zgrade uprave RTV-a protest zbog najavljenog otpuštanja zaposlenih koji su u pokrajinskom javnom medijskom servisu angažovani posredstvom agencije za zapošljavanje i poručili rukovodstvo da spreči otkaze ili da podnese ostavke.

Sindikalci su najavili nove protestne akcije u narednim danima, ukoliko rukovodstvo ne spreči da oko 200 zaposlenih u RTV-u krajem ovog meseca ostane bez posla.

Kako su dodali, uz prethodno 56 otpuštenih tokom jula, to čini 20 odsto ukupno zaposlenih u toj medijskoj kući.

Posebno su istakli da se ovim potezom ugrožava informisanje na manjinskim jezicima u Vojvodini, ali i generalno proizvodnja programa u pokrajinskom javnom servisu.

Pravni zastupnik Sindikata Nezavisnost u RTV-u Veljko Milić poručio je svim zaposlenima koji su angažovani preko agencije da ne potpisuju nikakvo novo rešenje bez konsultacije sa advokatom.

“Ne potpisujte ni u kom slučaju nikakve sporazumne raskide radnog odnosa pošto je to jedino povoljno po vašeg sadašnjeg poslodavca, nikako nije povoljno po vas”, poručio je Milić.

Iako je na licu mesta juče na protestu bila ekipa Prvog programa televizije, oni nisu emitovali nikakav prilog sa protesta Sindikata Nezavisnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend