31. avg 2020.

Protest protiv otpuštanja radnika RTV: „Sutra ne treba da dolazite na posao“

Na protestu u Novom Sadu nije bila ni četvrtina zaposlenih na Radio-televiziji Vojvodine kojima sleduje raskid radnog odnosa u agenciji

Protest Sindikata Nezavisnost u Novom Sadu (Foto: Cenzolovka / Denis Kolundžija)

„Ovo je jedan od najsramnijih dana u istoriji Radio-televizije Vojvodine.“

Ponedeljak, 31. avgust, baš takav ukus ima povereniku Sindikata „Nezavisnost“ Darku Šperu.

Dok se on preko megafona obraćao prisutnima ispred Studija M, a bilo ih je možda šezdesetak, iz agencije za zapošljavanje pozivali su, sve idući po azbučnom redu, svoje zaposlene, a faktički radnike RTV-a, i imali su da im kažu samo ovo: da sutra ne treba da dolaze na posao. U neku od bezbroj redakcija pokrajinskog javnog servisa, u produkciju, tehniku…

Ukoliko niste u stanju da rešite aktuelne probleme u RTV-u i obezbedite zakonito funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa, podnesite ostavke (Darko Šper)

Do kraja protesta pozivi su stigli do „agencijaša“ čije prezime počinje na B. Ostali su ko urečeni samo čekali TAJ poziv. Sve u svemu, naporan beše današnji dan za agenciju: valjalo je okrenuti 207 brojeva ili možda tek koji manje od toga.

I svima je isto valjalo reći: „Sutra ne treba da dolazite na posao.“

Istina, radilo se u agenciji i preko vikenda: pozivani su, potvrđeno nam je, agencijski uposlenici, njih ravno 50, da dođu danas i potpišu sporazumni raskid ugovora. Njima se sreća osmehnula, pa neće morati od sutra na ulicu, kao dvestotinak njihovih do danas kolega po agencijskom stažu, već dobijaju posao za stalno tamo gde ionako već tri, četiri, pet… godina rade – na RTV-u.

Strah od zameranja

„Potpisao sam jutros raskid ugovora sa agencijom i sad sedim i čekam da me pozovu iz kadrovske i da mi ponude ugovor na neodređeno vreme“, rekao nam je jedan od sada već bivših „agencijaša“, sa solidnim „stažom u iznajmljivanju“ i ne preterano dragim uspomenama iz minulog perioda.

On će koliko sutra ili prekosutra postati deo armije od skoro hiljadu stalno zaposlenih na pokrajinskom javnom servisu. Oni sa kojima je pak do danas delio „agencijski hleb“ nemaju predstavu šta će biti s njima – ni sutra, a ni prekosutra.

„Nisu me još pozvali, tako da još ništa ne znam – ni da li ćemo svi biti proglašeni tehnološkim viškom ili će nam ponuditi neku drugu opciju“, kaže za Cenzolovku reditelj Marko Kaćanski, koji se potuca po RTV-u već 15 godina s različitim tipovima ugovora.

„Ovo je baš neljudski što rade, ostavljaju ljude bez posla tek tako“, gorko dodaje.

Marko je bio na današnjem protestu koji je organizovao Sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, a podržali su ga i granski sindikati drugih delatnosti, ali na njemu nije bila ni četvrtina onih kojima sleduje raskid radnog odnosa u agenciji.

Nije ih bilo previše ni pre nedelju dana, kada je isti sindikat i na istom mestu organizovao nešto između pres konferencije i protestnog okupljanja. Oni retki okupljeni tipovali su tada da je razlog –  strah od zameranja.

Isto se moglo čuti i nakon današnjeg okupljanja. „Ili nisu uvereni da se protestima i akcijama nešto može promeniti ili kalkulišu da, ukoliko se jednom ipak reši ovaj problem s agencijama i ljudi će biti vraćeni na posao, nije dobro onima koji odlučuju gurati prst u oko“, kaže nam jedan od prisutnih na protestu, vidno razočaran odzivom.

Sve zbog 201 milion dinara koliko je RTV-u oduzeto prolećnim rebalansom republičkog budžeta – pokrajinski javni servis je najpre od 1. jula bio prinuđen da raskine saradnju sa 56 radnika, a onda je zbog besparice najavio da nakon 30. avgusta neće dalje biti moguća saradnja sa agencijom za zapošljavanje i njenih, a zapravo svojih, dvestotinak radnika.

Šper: Idite obavezno na posao

Tu možda neće biti kraj ovoj strašnoj spirali otpuštanja – nezvanično se govori da povećem broju radnika angažovanih u RTV-u po različitim osnovama ugovori počinju da ističu već od septembra. Da ih prebaci sve u agenciju, RTV nema para, što bi moglo da znači da i oni u narednim nedeljama treba da očekuju najmanje željeni telefonski poziv i obaveštenje da više ne moraju da dolaze na posao.

Takvu sugestiju Marko Kaćanski, reče nam, neće poslušati:

Nije ih bilo previše ni pre nedelju dana, kada je isti sindikat i na istom mestu organizovao nešto između pres konferencije i protestnog okupljanja. Oni retki okupljeni tipovali su tada da je razlog –  strah od zameranja

„Ako me pozovu danas i to mi kažu, znam sigurno da ću i sutra na posao.“

Upravo je to bila i molba koju je prisutnima, ali i odsutnima, kojima se o glavi radi, uputio Darko Šper grmeći kroz megafon:

„Idite obavezno i sutra na posao. Nemojte da dozvolite da vaš dolazak neko eventualno iskoristi protiv vas, jer se otkaz može dobiti ukoliko tri dana zaredom ne dođete na posao.“

Ali, kako god se oni sutra postavili, RTV se izgleda sprema za pokrivanje manjka ljudi. Šper je na protestu ukazao na to da su „oni kojima preti otkaz primorani da o poslovima koje su obavljali obučavaju one koji ostaju“. Cenzolovka je, igrom slučaja, svedočila baš jednoj takvoj, odista gorkoj sceni, u kojoj kolega dobija instrukcije od koleginice čije je ime na agencijskom spisku za pozivanje.

Zabrinutost za proizvodnju programa

Od sindikalaca do samih zaposlenih, mnogi dele zabrinutost u pogledu mogućnosti redovne proizvodnje programa, naročito na jezicima nacionalnih majina, nakon i ovog, drugog ovoletnjeg talasa otpuštanja.

Ima i onih koji pak tvrde da je struktura programa RTV-a takva da je sve pukotine moguće „već nekako pokriti“. Tome valjda ide u prilog nezvanična informacija da se u kući već obavljaju međuredakcijski transferi i time popunjavaju „praznine“, da se pred kamerama naprasno pojavljuju oni kojih dugo nije bilo na ekranima…

Direktor RTV-a Miodrag Koprivica je pre tri nedelje u ekskluzivnoj izjavi za Cenzolovku izrazio nadu da bi se svi otpušteni „agencijaši“ mogli vratiti na poslove u RTV-u već do kraja godine, odnosno čim bude usvojen novi rebalans budžeta i RTV-u bude vraćena famozna suma od 201 milion dinara, te nakon s tim istim parama sprovedene tenderske procedure za izbor nove (stare?) agencije za zapošljavanje.

Protest Sindikata Nezavisnost (foto: Denis Kolundžija / Cenzolovka)

No, to je baš ono protiv čega je Sindikat „Nezavisnost“ – da se nastavi saradnja s „lizing agencijama“. On, naime, traži da jednom za svagda RTV prekine s tom praksom, jer, kako je sindikalac Šper danas poručio, „takva saradnja RTV košta više zbog visokih provizija koje uzimaju agencije“.

A pre toga, istakao je glavni zahtev sindikata, da se svi radnici RTV-a angažovani preko agencije za zapošljavanje prime u stalni radni odnos u RTV-u.

Bilo je na današnjem skupu još zahteva upućenih rukovodstvu RTV-a. Da se finansijska kriza koja potresa tu medijsku kuću rešava na drugi način a ne otpuštanjem zaposlenih „koji su nosioci programa medija u kojem rade“. Da se, upravo u cilju stvaranja održivih finansijskih prilika u javnim servisima, sastanu upravni odbori oba javna servisa i utvrde realnu cenu pretplate, kako funkcionisanje RTV-a i RTS-a „ne bi zavisilo od volje vladajućih političkih aktera“.

Šper je na kraju imao još jednu poruku, a u stvari zahtev, za rukovodstvo kuće:

„Ukoliko niste u stanju da rešite aktuelne probleme u RTV-u i obezbedite zakonito funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa, podnesite ostavke.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend