01. avg 2017.

Sajtovi agencije JUGpress i Nove naše reči mete hakerskih napada

Sajtovi Regionalne informativne agencije JUGpress i leskovačkog nedeljnika Nova naša reč ovih dana su bile na meti hakera zbog čega je sadržaj bio privremeno nedostupan čitaocima. 

U saopštenju ova dva medija se navodi da su napadi na JugPress počeli od nedelje, a tehnička podrška je za samo sat vremena detektovala napade koji su dolazili sa 40.000 različitih IP adresa koje se uglavnom nalaze na teritoriji Bangladeša, SAD i Velike Britanije.

„Napadi su trajali i u ponedeljak čitavog dana i noći nesmanjenim intenzitetom i sadržaj sajta www.jugpress.com je zbog toga od nedelje uveče bio nedivljiv“, kažu iz ovog medija.

U ponedeljak su, kako navode, počeli i napadi i na sajt Nove naše reči i to sa više IP adresa u inostranstvu, a tehničke ekipe oba medija su uspeli da osposobe i jedan i drugi sajt.

U saopštenju se navodi da je sajt JUGpressa dosad više puta hakovan, a iz ovog medija smatraju da je razlog tome „uređivačka politika koja se zasniva na visokim standardima profesionalnog, nezavisnog i istinitog novinarstva“, kao i zato što već 11 godina objavljuju i tekstove na albanskom jeziku.

Nova naša reč, kako kažu, ima sličnu uređivačku politiku kao i JUGpress, a zbog takve politike „i jedan i drugi medij su skoro stalno kažnjavani na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja nedobijanjem sredstava, a u slučaju kada su projekti odobravani na lokalnim konkursima, to je bilo uz drastično smanjivanje budžeta“.

JUGpress se, inače, bavi dešavanjima u južnoj Srbiji, Kosovu i severozapadnoj Makedoniji, dok se Nova naša reč bavi uglavnom temama vezanim za Leskovac i opštine Jablaničkog okruga.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend