03. maj 2023.

Samostalni sindikat RTS-a: Pružamo podršku kolegama koje su napadnute dok su bile na radnom zadatku

Povodom napada na novinarsku ekipu RTS-a 1. maja u Zemunu, Samostalni sindikat RTS-a upozorava da su članovi ekipe vređani na radnom zadatku samo zato što su radili svoj posao.

Nepoznati muškarac im je pretio na najgrublji način samo zato što su zaposleni u RTS-u, iako su pripremali rubriku o prvomajskom prazniku, a ne politički prilog. Kamera, koja je osnovno sredstvo za rad, uništena je samo zbog znaka RTS-a.

Zbog toga Samostalni sindikat još jednom podržava inicijativu da se izmenama zakona, novinarima da status službenog lica i beneficirani radni staž. Smatramo da je u ovom trenutku neophodno da se zakonski zaštite oni koji pružaju informacije javnosti. Sigurni smo da bi se tako smanjio broj napada na novinare od strane nasilnika, jer su dosadašnji pokušaji udruženja pa i državnih organa da se novinari zaštite od verbalnih, medijskih pa i fizičkih napada, uglavnom bili neefikasni.

Samostalni sindikat zahteva od nadležnih da uhapšeni muškarac bude najstrožije kažnjen i tako pošalje poruka da se slične stvari ne smeju ponoviti. Samostalni sindikat upućuje svaku vrstu podrške i pomoći kolegama koji su napadnuti na službenoj dužnosti u Zemunu 1. maja

 

Samostalni sindikat RTS-a

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend