02. maj 2023.

UNS: Najstrože kazniti napadače na novinarske ekipe RTS-a i Prve u Beogradu

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje jučerašnje napade na novinarske ekipe Radio-televizije Srbije i Prve televizije u Beogradu i traži da vinovnici ovih napada budu najstrože kažnjeni.

Tokom snimanja ankete za Beogradsku hroniku, u Prvomajskoj ulici u Zemunu, napadač je prišao ekipi RTS-a, vređao je i pretio. Niko od članova ekipe nije povređen, a Zemunska policija je, u saradnji sa UKP PU za grad Beograd, identifikovala i privela osumnjičenog tridesetčetvorogodišnjeg muškarca S.S. kome je određeno zadržavanje do 48 sati.

U izjavi za UNS, članovi ekipe RTS-a kažu da ih je dok su anketirali građane muška osoba glasno psovala i vređala. Iako su se oni udaljili uvrede su se pretvorile u pretnje fizičkim nasiljem.

„Potegao je pivsku flašu i zamahivao je ka nama. Pretio je da će nam porazbijati glave naočigled nekoliko desetina prisutnih građana među kojima je bilo i dece. Sklonili smo se između obližnjih automobila, ali je on nastavio ka nama. Kada se približio snimatelju na metar, treći član naše ekipe (tonac) ga je zadržao. Napadač se ipak domogao kamere koju je razbio. Tada se okrenuo i otišao“, navode članovi napadnute ekipe RTS-a UNS-u.

Takođe, juče, dogodio se napad i na ekipu Prve televizije dok je snimala prilog na Adi Ciganliji, kada je muška osoba pokušala da kamermana ubode viljuškom.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, PS Čukarica uhapsili su osumnjičenog kome je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu za krivično delo nasilničko ponašanje, biti priveden Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ističe da su pretnje i napadi na novinare i medijske radnike neprihvatljivi i da se odgovorni za takva dela moraju najstrože kazniti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend