02. maj 2023.

Sloga povodom napada na novinare: Mogući novi incidenti ako ne bude odlučne zaštite slobode medija

Udruženje sindikata Srbije „Sloga“ ocenilo je povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija da može doći do još težih incidenata sa posledicama iz kojih nema nazad, ukoliko se ne preduzmu odlučni koraci ka zaštiti slobode medija i obuzdavanju širenja mržnje i nasilja.

„Želimo da upozorimo na alarmantnu situaciju u medijskom prostoru naše zemlje. Zatrovanost medijskog prostora dovela je do neviđene mržnje koja preti društvu i podstiče nasilje. Jučerašnji napadi na televizijske ekipe, RTS-a i Prve koje su izveštavale o okupljanjima za prvomajski uranak, posledica su ovakvog stanja“, saopštio je sindkat „Sloga“.

U saopštenju je ocenjeno da najveću odgovornost za takvo stanje u medijima snosi vlast koja je odgovorna da podrži sve novinare, medijske radnike i širu javnost u borbi za slobodu medija i zaustavljanju širenja mržnje koja vodi ka nasilju.

„Pored toga, postoji niz drugih problema poput autocenzure novinara, nedostatka solidarnosti i nerazumevanje opasnosti medijskih manipulacija, koje već deceniju u kontinuitetu ozbiljno ugrožavaju integritet novinarske profesije i demokratskih vrednosti na kojima naše društvo počiva. Sve više vesti je u službi propagande, a sve manje u smislu informisanja građana“, piše u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend