01. feb 2018.

Saopštenje povodom napada na TV Most

Uređivački kolegijum Televizije Most, RTV Plus, Radija Kosovska Mitrovica i RTV Gračanica najoštrije osuđuju hajku koju su protiv naše koleginice Ljiljane Janković pokrenuli pojedinci iz političkih struktura i njima bliski pripadnici naše struke. Javni linč i pretnje tužbom predstavljaju nedvosmislen pritisak na TV Most i glavnu urednicu najgledanijeg i najuticajnijeg srpskog medija na Kosovu i Metohiji.

Naša koleginica je napadnuta brutalno i zato zahtevamo da novinarska udruženja najodlučnije stanu u njenu odbranu. Za osudu je i javno žigosanje Televizije Most zbog objavljivanja jedne vesti sa istina neprimerenim naslovom na veb-sajtu, koji je inače odmah promenjen nakon sasvim umesne primedbe.

Tekst objavljen na veb-sajtu UNS-a pod naslovom „Ljiljana Janković: Neprimeren naslov i propust TV Most, ispravićemo grešku“ primer je najbesprizornijeg pljuvačkog novinarstva i siledžijski pokušaj diskreditacije, protiv čega bi jedno ozbiljno novinarsko udruženje po prirodi stvari trebalo da se bori.

Još jednom upozoravamo da je UNS sve češće, pa i u ovoj sutuaciji, po svemu sudeći instrumentalizovan od strane pojedinaca sa Kosova i Metohije, koji koriste nekad ugledno novinarsko udruženje za privatne ratove i sprovođenje ličnih osveta iz političkih ili nekih drugih motiva.

Podsećamo javnost da smo u više navrata iznosili činjenicu da spotovi emitovani u toku predizborne kampanje na Kosovu i Metohiji u oktobru prošle godine, nisu produkcija Televizije Most i emitovani su isključivo u plaćenim predizbornim programima.