23. dec 2020.

Šarić: Ne smeju da se dozvole pretnje novinarima i da se smatra da je to u redu (VIDEO)

Urednica CINS-a Milica Šarić izjavila je u emisiji Studio N1 Live da je nakon pretnji smrću koje su joj upućene preko Tvitera reagovalo Tužilašvo za visokotehnološki kriminal i privelo osumnjičenog, a da je ona pozvana u policiju da da izjavu povodom celog slučaja. "Ne može da se dozvoli nekome da preti novinarima i da smatra da je skroz u redu da se takve pretnje upućuju, bez obzira što su u pitanju društvene mreže", istakla je ona.

Podsetimo, njoj su sa anonimnog Tviter profila upućene su pretnje, zbog čega su podnete krivične prijave.

„Radi se o veoma vulgarnim uvredama koje je CINS dobio preko Fejsbuka, a ja sam dobila na Tviteru. Rečeno mi je da sam amoralna ženska osoba i zaprećeno mi je da će mi doći kraj, odnosno da ću uskoro umreti. CINS-u je nešto slično urađeno, stigla je poruka da ‘treba da slušaju Sandulovića’, kao i da ima ljudi koji nas gledaju i posmatraju, i koji će se postarati da mi više ne radimo“, kazala je Šarić.

Prema njenim rečima, istog dana je kontaktirala NUNS, i prijavila pretnje, i nakon toga su podnete dve krivične prijave.

„Ne može da se dozvoli nekome da preti novinarima i da smatra da je skroz u redu da se takve pretnje upućuju, bez obzira što su u pitanju društvene mreže. Javilo se i Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije. Rade Đurić iz NUNS-a ih je obavestio šta se dogodilo tog 2. decembra, a oni su nastavili da postupaju po tome. Krivične prijave su podnete nekoliko dana kasnije. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je saslušalo nakon 16 dana osumnjičenog, i pretresli su mu stan“, napomenula je Šarić i dodala da je pozvana policiju kako bi dala izjavu u januaru.

Kako navodi, najteže kod slučajeva uvreda i pretnji smrću preko društvenih mreža je to da se ne zna nikad šta ih je tačno uzrokovalo.

„Mogu da pretpostavim da je u pitanju moj rad, a da je CINS na taj način povezan sa mnom na taj način. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim šta je u pitanju, i zato nismo želeli da prejudiciramo, nego smo ostavili tužilaštvu da oni probaju da utvrde o čemu je reč“, navodi Šarić.

Kaže da je najgore u celoj situaciji saopštavanje najbližima doživljavanje pretnji, i naglašava da pretnja njoj i nije toliko strašna kao neke koje se upućuju drugim novinarima.

„Nijedna pretnja nije naivna, i kada morate da to saopštite bliskim ljudima i porodici je najgori deo. Ja kada sam odabrala da se bavim ovim poslom, ja sam znala da do toga može doći, ali ne znači da sam prihvatila da se tako nešto dešava bez posledica“, napomenula je Šarić.

Ona je naglasila da je zadovoljna time što je osumnjičeni saslušan, ali podseća da se kod nekih slučajeva pretnje predsedniku Vučiću preko društvenih mreža postupalo mnogo brže, i da su pojedine osobe hapšene samo dva dana nakon izrečenih pretnji.

„Volela bih da su svi novinari i svi mediji u istoj ravni sa najbitnijim ljudima u ovoj zemlji, jer mi smo ti koji predstavljamo građane, i ako smo mi napadnuti, i ako nije odreagovano na isti način kao što je za njih, čini mise da i građani mogu to da očekuju i za sebe“, zaključila je Šarić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend