15. dec 2020.

Najviše napada i uvreda posle tekstova koji kritikuju vlast, SNS i Vučića

Milica Šarić, glavna urednica CINS-a, kojoj je prećeno porukama „bliži ti se kraj“ i da će CINS „stići pravda“, kaže da su uvrede i napadi česti i posle istraživačkih tekstova o Pinku i Informeru, ali i da opozicija ima veliki broj botova. Pošto u CINS-u radi dosta devojaka, dobijaju i seksističke poruke

Foto: N1

Poručili su da joj se „bliži kraj“, a članovima njene redakcije da će ih „stići pravda“.

Milica Šarić, glavna urednica Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), kaže da su zbog odvojenih pretnji, upućenih 2. decembra na Tviteru i Fejsbuku, Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podnete krivične prijave za ugrožavanje sigurnosti.

U prijavi se navodi da je povod za pretnje novinarki upravo njen celokupan istraživački novinarski rad.

U tvitu sa naloga @Ivanbgd2 stigla je jeziva poruka: Fukaro plaćenička, bliži ti se kraj fukso!!!!!

Uobičajeni napadi, uvrede i – seksističke poruke 

Na pitanje Cenzolovke koje su to, prema dosadašnjim iskustvima, teme istraživanja koje najviše bodu oči anonimnih korisnika društvenih mreža, a predmet su istraživanja CINS-a – korupcija, organizovani kriminal, ratni zločini – Šarić odgovara da je „problem sve ono što na neki način kritikuje vlast i predsednika Aleksandra Vučića lično“.

„Posle takvih istraživanja po pravilu imamo najviše problema. Dakle, posle onih tekstova koji govore o predsedniku, Vladi, Srpskoj naprednoj stranci“, kaže Milica Šarić. „Primetila sam i da mnogo uvreda stigne i kad se piše o Pinku i Informeru, odnosno njihovom prvim ljudima Željku Mitroviću i Draganu Vučićeviću. Iznenadila sam se, takođe, da je i opozicija poprilično organizovana po tom pitanju. Nedavno smo pisali o njima i uverili se da i oni imaju velik broj botova.“

Pretnje su usledile istog dana kada je Nikola Sandulović, predsednik takozvane Republikanske stranke, na svom Fejsbuk profilu okarakterisao CINS i portal raskrinkavanje.ba kao „Soroševe kriminalne i satanističke organizacije“

Glavna urednica CINS-a ističe da su različite uvrede česta reakcija na njihove tekstove, ali da je poslednji slučaj nešto drugačiji, jer se radi o konkretnim pretnjama.

„Za razliku od nekih naših kolega, kojih nije malo, mi u CINS-u mislim da nismo imali ovakve otvorene pretnje. Bar ne u poslednjih nekoliko godina. Ovo sad je podignuto na jedan viši nivo. Uobičajene su različite uvrede, napadi, govor mržnje, a budući da je u redakciji velik broj žena – i seksističke poruke“, objašnjava glavna urednica CINS-a.

Cenzolovka je ranije pisala o mehanizmima kako napadi na novinarke poprimaju seksistički obrazac. Ili, jednostavnije rečeno, kako novinarke koje kritikuju vlast vređaju i kao žene.

„Upravo tako. ‘Kurva’ je, recimo, reč koja se provlači tu i tamo“, kaže Milica Šarić. „Zapalo mi je za oko i da nam se češće govori kako smo ’glupe’. Nisam nešto videla Dragana Vučićevića, urednika Informera, da nekima od kolega direktno govori da su glupi. S druge strane, o nama, novinarkama, plasira se ta priča, da smo promiskuitetne i da nismo dovoljno inteligentne.“

U tom duhu je i ranije citirana pretnja koju je dobila s naloga @Ivanbgd2.

Sandulović: CINS i Raskrinkavanje kriminalne i satanističke organizacije

Istog dana, osoba koja se predstavlja kao Martina Casas Diaz poslala je redakciji CINS-a Fejsbuk poruku u kojoj je pisalo: „Prestanite opovrgavati istinu koju gosp. Nikola Sandulović priča. Soroševi plaćenici, stići će vas pravda i to jako brzo! Ima nas dosta budnih!“

Milica Šarić ističe da ona, u ovom trenutku, ne može da tvrdi ko stoji iza svega. Slučaj je, kako kaže, prijavljen i sada je na tužilaštvu da ustanovi šta se dogodilo.

Mnogo uvreda stigne i kad se piše o Pinku i Informeru, odnosno Željku Mitroviću i Draganu Vučićeviću. Iznenadila sam se, takođe, da i opozicija ima velik broj botova (Milica Šarić)

Činjenica je, međutim, da su pretnje usledile istog dana kada je Nikola Sandulović, predsednik takozvane Republikanske stranke, na svom Fejsbuk profilu okarakterisao CINS i portal raskrinkavanje.ba kao „Soroševe kriminalne i satanističke organizacije“.

Postavio je i link ka ličnom Tviter profilu Milice Šarić.

„Nisam sigurna koji je konkretno razlog za pretnje. Tačno je da me je Sandulović spomenuo u jednom od svojih postova na Fejsbuku, gde, koliko mi je poznato, ima najviše pratilaca. Pominje se moje ime i mesto gde radim, dakle CINS. Iz nekog meni nepoznatog razloga povezao je moj angažman kao fektčekerke s ukidanjem njegovih postova, s tim što su neke njegove tvrdnje označene kao lažne vesti. To zaista nema nikakve veze sa mnom.“

PRAĆENJE NOVINARKI CINS-A

Pritisci i zastrašivanja istraživačkih novinara u Srbiji nisu novost. Pre četiri godine CINS je saopštio da su nepoznate osobe, u više navrata, pratile i fotografisale novinarke na ulazu u zgradu redakcije i na javnim mestima.

U CINS-u su tada istakli da ove postupke smatraju „pokušajem zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri“ njihove novinare i „navede ih da odustanu od obavljanja svog posla“.

Direktor CINS-a Branko Čečen izrazio je zabrinutost jer, kako je rekao, „do fizičkih napada na novinare uvek dolazi posle praćenja i prikupljanja informacija o njihovom kretanju“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend