04. nov 2016.

CINS: Nepoznate osobe prate i fotografišu naše novinarke

cins_n1Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saopštio je danas da su u poslednjih pet dana nepoznate osobe, u više navrata, pratile i fotografisale novinarke na ulazu u zgradu redakcije i na javnim mestima

“CINS ove postupke smatra pokušajem zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri naše novinarke i novinare i navede ih da odustanu od obavljanja svog posla. Slučajevi su prijavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu”, navodi se u saopštenju.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen izrazio je danas zabrinutost jer su u poslednjih nekoliko dana nepoznate osobe u više navrata pratile i fotografisale četiri novinarke CINS-a.

„Veoma smo zabrinuti jer do fizičkih napada na novinare uvek dolazi posle praćenja i prikupljanja informacija o njihovom kretanju“, rekao je Čečen za agenciju Beta i dodao da su novinarke 28. i 29. okotbra fotografisane na ulazu u zgradu redakcije i kafeima.

Prema njegovim rečima, slični incidetni su se dešavali i tokom oktobra kada su jednoj novinarki u polazu dobacili „opet rušiš državu“.

CINS te postupke, kako je dodao, smatra pokušajem zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri novinarke i novinare i navede ih da odustanu od rada na desetak tema koji je u toku, ili da ne nastave rad na već objavljenim.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od policije i tužilaštva da ispitaju ko prati novinarke Centra za istraživačko novinarstvo i da o rezultatima istrage obaveste javnost.

„UNS podseća da je krajem juna novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE iz Novog Sada Maja Živanović takođe bila praćena, ali da javnost nikada nije saznala rezultate istrage“, navodi se u saopštenju.

To udruženje je, takođe, podsetilo da je dužnost policije da obezbedi sigurnost svim građanima, a posebno novinarima koji rade posao od javnog značaja i suočavaju se sa bezbednosnim pretnjama onih na čije nezakonite poslove ukazuju.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend