04. nov 2016.

NUNS i NDNV: Ko preti istraživačkom novinarstvu u Srbiji

nuns ndnvOrganizovana akciji čiji je cilj zastrašivanje i obeshrabrivanje novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su danas Tužilaštvo i MUP da hitno istraže i utvrde identitete lica koja poslednjih nekoliko dana uporno prate i snimaju novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ova novinarska udruženja pozvla su i najviše državne funkcionere da jasno i glasno osude napade i pritiske na medije i medijske radnike, i založe se za efikasniju zaštitu medijskih sloboda i novinarske profesije.

“NUNS i NDNV smatraju da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj zastrašivanje i obeshrabrivanje novinara CINS-a koji trenutno rade na istraživanju ozbiljnih tema u oblasti kriminala i korupcije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je CINS u poslednjih nekoliko godina objavio više od sto četrdeset istraživačkih priča, da su uprkos izuzetno osetljivim temama protiv njegovih novinara podnete samo dve tužbe i da ni po jednoj nisu oglašeni krivim. S druge strane, kako se ističe, novinari CINS-a osvojili su šest nacionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo, po čemu su bez premca među medijskim kućama u Srbiji.

NUNS i NDNV su najavili da će o višednevnom neovlašćenom praćenju novinara CINS-a obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije, OEBS i Savet Evrope.

“Ovaj slučaj će biti uvršten i u godišnji izveštaj NUNS-a o napadima i pritiscima na novinare i druge medijske radnike koji će biti javno predstavljen krajem decembra. Od početka godine do danas, evidentirano je 50 napada, među kojima je sedam fizičkih nasrtaja, 20 verbalnih pretnji, jedan napad na imovinu, kao i 22 slučaja direktnog pritiska na novinare”, napominje se u saopštenju novinarskih udruženja.

CINS je protiv NN lica podneo prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. U prijavi je navedeno da su u poslednjih pet dana, nepoznate osobe u više navrata pratile i fotografisale novinarke CINS-a na ulazu u zgradu redakcije i javnim mestima.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend