18. jan 2019.

Selaković vrši pritisak na medije

Putem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji koristi svaku priliku da kritikuje i pokušava da uređuje program RTS-a, juče je krenuo i njegov generalni sekretar Nikola Selaković.

Gostujući u Jutarnjem programu, rekao je da je tu samo zbog poštovanja prema predsednicima Srbije i Rusije Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu.

„Ono što imam dužnost da kažem, kao građanin Srbije, posle jučerašnjeg izveštavanja o dolasku Putina i o nekim drugim temama, ja na RTS-u uopšte ne bih bio – rekao je Selaković.

Predstavnici novinarskih udruženja smatraju da izjava generalnog sekretara predsednika Srbije predstavlja pritisak na medije, ali veruju i da se RTS povodom toga neće oglasiti. Direktor javnog servisa Dragan Bujošević juče nije odgovorio na pitanje Danasa da li će se oglasiti povodom gostovanja Selakovića ali i učestalih pritisaka na RTS od državnog vrha Srbije.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić smatra da je Selaković pre svega bio nezadovoljan činjenicom da je javni servis izveštavao o protestnoj šetnji povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića.

– Ljutita reakcija zbog ređanja činjenica, a ne epiteta, o ljudima koji su šetali u spomen ubijenog čoveka, makar on bio i politički neistomišljenik, pre svega je nepristojan, nekulturan a tek onda gest nedostojan jednog državnog zvaničnika. Naravno da je reč o skandaloznom i nedopustivom pritisku i grubom mešanju u uređivačku politiku RTS-a i naravno da to zna i generalni sekretar predsednika države, uostalom, uočio je od najboljih, ali on i jeste došao u studio RTS-a sa ciljem da zastraši: ne penzionera Bujoševića i budućeg diplomatu Nenada Lj. Stefanovića, već ono malo novinara ove javne kuće koji se bore da to što im dopuste da rade, rade po standardima koje profesija nalaže – kaže Lekić za Danas.

Prema njegovim rečima, odgovor na pitanje zašto je Selaković ovako bahato reagovao na jedan krajnje profesionalan, „po meni, čak, previše „suv“ izveštaj novinarke RTS-a“ je prost, reč je i prepoznatljivoj strategiji naprednjačke vrhuške koja alergično reaguje na svaki dašak profesionalnosti i nepristrasnosti u radu medija.

– Oni bolesno reaguju iz preventivnih razloga: ako se taj dašak sa javnog servisa proširi na druge medije, eto vetra a možda u najavi i oluje. Selaković koji je, inače, kao državni funkcioner obavezan da se odazove pozivu javnog servisa, svojim gostovanjem nije doprineo interesu građana ali jeste interesu stranke i vlasti koju oličava – naglašava Lekić. Boji se, dodaje, da će nagoveštaj da će se RTS okrenuti objektivnom informisanju građana o protestima koji dobijaju na disperzivnosti, ostati na – pokušaju.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović ističe za Danas da državni zvaničnici ne mogu da kažu da neće gostovati na javnom servisu, jer je to njihova obaveza.

– Čudno mi je bilo to što mu novinarka nije postavila pitanje šta mu je zasmetalo u izveštavanju RTS-a, pa je javnost ostala uskraćena za objašnjenje. Nisam primetio da su izveštaji bili neprofesionalni, ni onaj o najavi Putinovog dolaska, niti prilog sa skupa povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića – kaže Radomirović.

Predsednica Izvršnog odbora NDNV Branka Dragović Savić smatra da je Selakovićev nastup na RTS-u u delu u kojem kritikuje izveštavanje te kuće svakako pritisak ne samo na javni servis, već i na sve medije u zemlji.

– Istovremeno, te njegove kritike na račun RTS-a suštinski su farsa, s obzirom na snishodljiv odnos javnog servisa prema predstavnicima vlasti čiji interes stavljaju ispred interesa građana. Farsa koja ima za cilj da se tobože predstavi kako su mediji u Srbiji, a u ovom slučaju javni servis, slobodni i kritični prema donosiocima odluka – navodi Savić za Danas. Prema njenom mišljenju, RTS neće reagovati na takvu bahatost i nepristojnost državnog funkcionera, „jer to nisu činili ni do sada, iako je bilo brojnih povoda“.

– Uostalom, samo njihova reakcija kojom bi stali u odbranu profesije i uloge javnog servisa bila bi potvrda da Selakovićev nastup nije samo obična farsa i još jedna predstava za javnost predstavnika vlasti nesklonih slobodi medija. Ukoliko, pak, takva reakcija uredništva RTS izostane, to će samo potvrditi da ni čelnici te kuće ne poštuju ni interes javnosti niti instituciju javnog servisa – zaključuje naša sagovornica.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend