18. jan 2019.

Kocijančić: EU očekuje pošteno suđenje za crnogorskog novinara Martinovića

Evropska komisija (EK) očekuje da će uslediti pošteno suđenje u mogućem apelacionom postupku crnogorskom novinaru Jovi Martinoviću, koga je prvostepeni sud osudio na zatvor zbog istraživačkog novinarstva, izjavila je danas u Briselu portparolka u EK Maja Kocijančić.

„Sloboda izražavanja je jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije i takođe ključni elemenat procesa pregovora EU i Crne Gore o članstvu i u tom okviru novinari, jasno je, moraju imati slobodu u obavljanju svojih profesionalnih zadataka i bez straha od bilo kakvih posledica“, naglasila je Maja Kocijančić.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara kako Evropska komisija u svetlu pregovora o članstvu EU i Crne Gore vidi odluku suda u Podgorici da crnogorskog novinara Jovu Martinovića zbog novinarskog posla osudi na godinu i po dana zatvora, što je osudila organizacija Reporteri bez granica.

„Evropska komisija je primila na znanje odluku prvostepenog suda da na zatvor osudi novinara Jovu Martinovića u Crnoj Gori zbog istraživačkog novinarstva“, navela je Maja Kocijančič.

Ona je napomenula da EK „ne komentariše pravosudne odluke“, ali da postoji i mogućnost obraćanja apelacionom sudu.

„Očekujemo da će uslediti pošteno suđenje u skladu s međunarodnim i normama EU“, dodala je.

Ona je navela i da je, šire govoreći, „sloboda izražavanja jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije i takođe ključni elemenat procesa pregovora EU i Crna Gore o članstvu“ i da u tom okviru „novinari, jasno je, moraju imati slobodu u obavljanju svojih profesionalnih zadataka i bez straha od bilo kakvih posledica“.

Viši sud u Podgorici osudio je 14. januara novinara Jova Martinovića na godinu i po zatvora zbog učešća u međunarodnom švercu droge. On je osuđen zajedno sa Duškom Martinovićem, koji je priznao učešće u švercu i sa još nekoliko optuženih.

Novinar Jovo Martinović na suđenju je kazao da je sa Duškom Martinovićem, članom međunarodne kriminalne bande „Pink Panter“ i ostalima imao samo službene kontakte jer je snimao dva dokumentarna filma. On je tokom istrage više od godinu dana boravio u pritvoru, iako su međunarodne novinarske organizacije tražile da bude pušten da se brani sa slobode, navodeći da su mu ugrožena elementarna ljudska prava.

Martinović tvrdi da je osuđen zbog svoje političke nepodobnosti i da sud nije imao ni jedan jedini dokaz kojim bi potkrepio presudu i najavio je žalbu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend