18. jan 2019.

Pravično i fer suđenje u žalbenom postupku za kolegu Martinovića

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, traži od Apelacionog suda Crne Gore da ponovo razmotre prvostepenu presudu Višeg suda kojom je istraživački novinar Jovo Martinović oglašen krivim pre dva dana u Podgorici.

Martinović je osuđen na 18 meseci zatvora za krivična dela stvaranja zločinačke organizacije i neovlašćenu proizvodnju, posedovanje i promet opojnih droga. Presuda je prvostepena i dozvoljena je žalba. U pritvoru je proveo 14 meseci, a od januara 2017. mu je dozvoljeno da se brani sa slobode. Od momenta kada je uhapšen u oktobru 2015. godine tvrdi da je nevin i da je sa prvooptuženim u ovom slučaju bio u kontaktu jer je radio na dokumentarnom filmu za jednu francusku televiziju koja je to potvrdila.

„Presuda Jovu Martinoviću je, nažalost, opet pokazala da crnogorski sudovi ne razumiju novinarski posao i moguće je da je to jedan od razloga zbog kojeg je Martinović oglašen krivim. Ono što smatramo naročito problematičnim u presudi je to što je sutkinja navela da je Martinović koristio svoja novinarska znanja i vještine kako bi povezao članove kriminalne organizacije koji se bave švercom narkotika i na taj način je stavila novinarstvo u službu kriminala što je nedopustivo. Pošto tužilaštvo nije ponudilo konkretne dokaze za ono za šta terete Martinovića smatramo da bi jedino ispravno bilo da ga oslobode optužbi“, kazala je predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović.

Regionala platforma podržava zahteve Sindikata medija da se Martinoviću obezbedi fer postupanje u žalbenom postupku, a od crnogorskih sudova zahteva  primenu najviših standarda Evropskog suda za ljudska prava koji se odnose  na  prava novinara i slobodu medija. Martinović, koji je nagrađivani novinar, je u svom dosadašnjem radu pokazao integritet i znanje baveći se temama iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije i kršenja ljudskih prava, uključujući ratne zločine na Zapadnom Balkanu.

Takođe, Regionalna platforma apeluje na pravosudne organe Crne Gore da se u buduće uzdržavaju od kriminalizovanja novinara i novinarske profesije. Novinari u Crnoj Gori ne mogu da rade slobodno, između ostalog, zato što ti isti pravosudni organi nisu u stanju da reše ni jedan ozbiljniji slučaj napada na novinare i medije.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Prishtina – Sarajevo- Zagreb, 17.01.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend