06. jan 2021.

Šinković: Izostalo čak i izvinjenje novinarki N1, umesto toga – laži na mrežama

Zabrinjava činjenica da nijedna institucija Pokrajinske vlade nije reagovala povodom zabrane ekipi N1 da uđe u portu crkve u Srbobranu, kaže Norbert Šinković, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). "Ako ništa, neko je mogao da uputi izvinjenje, kaže da je došlo do propusta i tako amortizuje situaciju", dodaje. Šinković kaže da je umesto toga na delu plasiranje laži o novinarki N1 Nataši Kovačev, koja, kako kaže, po mišljenju mnogih, radi vrlo kvalitetno posao.

Na društvenim mrežama se pojavila lažna vest da je novinarka N1 Nataša Kovačev, kojoj nije dozvoljeno da uđe u portu crkve u Srbobranu na obeležavanje 79. godišnjice Racije u Bačkoj, pozvala na useljavanje migranata u sve prazne kuće u Srbiji. Ona nikada takvu izjavu nije dala i radi se o lažnoj vesti. Za taj navod ne postoji dokaz, niti su ga pružili profili koji šire ovu sliku, iako ih je više korisnika pozvalo da navedu izvor, naveo je portal FakeNews Tragač.

„Ovo što se sada dešava Nataši je suštinski prljava kampanja, koja je izuzetno opasna i dovodi do toga da možete računati i na napade na terenu, upravno zbog toga što je to kompleksna prica… Ova objava spaja dve izuzetno bitne teme srpske društvene scene, položaj Srpske pravoslavne crkve i pitanje migranata, i to je vrlo opasno… Tu se apeluje na emocije, kada hoćete da pokrenete kampanju protiv ljudi, u ovom slučaju protiv Nataše. Ja čak ne volim da kažem da je to lažna vest, to je laž najobičnija, kampanja protiv novinarke koja po mojoj i proceni mnogih, radi izuzetno kvalitetan posao“, kazao je Šinković u Novom danu na N1.

Šinković kaže da je „najskandalozniji momenat“ osim zabrane ulaska u dvorište crkve, nedostatak reakcije pokrajinskih institucija.

„Onih koji su na događaj pozvali. Priča da su vam bile potrebne akreditacije nisu tačne, to nikada nije bila praksa pokrajinskih organa. Ako vam treba posebna akreditacija, to uvek vrlo jasno stoji u samom pozivu, da pošaljete neke podatke. Čak i da jeste bila potrebna, Nataša, kao i novinari koji prate rad pokrajiskih službi imaju svoje godišnje akreditacije, tako da ta tvrdnja da vam treba posebna prijava, ne stoji. Ne postoji nijedan razlog da kad dođete na događaj od javnog značaja, da vam neko ne dozvoli pristup. To je direktno mešanje u autonomiju i integritet novinara koje utiče na njihov rad“, naglasio je Šinković.

Smatra i da je neka od institucija mogla da uputi izvinjenje makar, da je došlo do propusta, i tako, kako kaže, amortizuje situaciju.

Na pitanje da li je ova zabrana iskorišćena za promociju Irineja bačkog, s obzirom da SPC nema novog patrijarha, Šinković kaže da ne bi to porcenjivao, jer ne prati dešavanja vezana za crkvu.

„Pretpostavljam da je to iskorišćeno za unutrašnje potrebe crkve, ali ne bih ulazio u to kakvu ulogu ima i da li je to deo unutrašnje kampanje, jer se ne bavim temama religijske organizacije. Ponoviću samo da šta god da je bila intencija SPC i Eparhije Bačke, da to jeste kršenje autonomije i integriteta novinara i tu nema sumnje“, kazao je predsednik NDNV-a.

(O gostovanju Norberta Šinkovića na N1 pročitajte OVDE.)

 

 

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend