02. avg 2023.

Slučaj Televizije Klan Kosova: Nejasnoće u vezi sa dokumentima

Kosovsko Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine na Kosovu saopštilo je da je obezbedilo dokumentaciju iz Severne Makedonije, prema kojoj je aktuleni vlasnik Televizije Klan Kosova, fizičko lice, upisan kao državljanin Srbije.

Ministarstvo je objavilo dokument dobijen iz centralnog registra Severne Makedonije, gde je registrovana delatnost vlasnika te televizije.

U dokumentu do koga je došao albanski servis Glas Amerike pohranjenog u centralnom registru Severne Makedonije, televizija je registrovana sa sedištem u Đakovici na Kosovu.

Isti dokument, ali na engleskom jeziku, tokom dana je objavio i Klan Kosova, insistirajući da od 20. juna ove godine u svakom dokumentu kompanije stoji samo naziv Kosova.

Nejasno je zašto je Ministarstvo trgovine koristilo adresu vlasnika kao fizičkog lica.

Klan Kosova je privatna kosovska televizija čije je sedište u prestionici Prištini. Osnovana je februara 2009.l kao kosovska verzija albanske televizije Klan.

U vlasništvu je kompanije KGO Media Investments Holding.

CPJ: Oduzimanje dozvole mediju treba da bude poslednji korak

Evropski predstavnik Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) Atila Mong izjavio je za albanski servis Glasa Amerike da organizacija koju predstavlja pomno prati situaciju u vezi sa suspenzijom poslovnog sertifikata Klan Kosova.

Zabrinuti smo jer je to prvi put u istoriji zemlje da je televizijski poslovni sertifikat doveden u pitanje ili suspendovan na takav način. Smatramo da je to ekstremna mera, koja bi mogla da dovede do oduzimanja dozvole za emitovanje, i trebalo bi da se primenjuje samo u izuzetnim okolnostima“, rekao je Mong.

On je dodao da je to korak koji zahteva ozbiljnu procenu kosovskih vlasti.

Mong je ukazao da se Komitet za zaštitu novinara nada da će to pitanje biti rešeno bez ugrožavanja medijskog pluralizma na Kosovu.

Upitan o argumentima vlasti da je zakon isti za sve, on je rekao da je to tačno, ali da je reč o važnom mediju na Kosovu.

Svako kršenje propisa u vezi sa medijima, ne samo na Kosovu, treba da se rešava proporcionalno. A oduzimanje dozvole mediju trebalo bi da bude poslednji korak. Još uvek ima legalna sredstva koja televizija može da koristi i ovu vrstu pretnji (medijima) treba izbegavati. Oduzimanje dozvole televiziji zaista bi trebalo da bude poslednje sredstvo i trebalo bi da se primenjuje proporcionalno“, rekao je predstavnik Komiteta za zaštitu novinara za Glas Amerike.

Suspenzija sertifikata

Nepravilnosti u registraciji preduzeća dovele su do toga da je Vlada Kosova 14. juna odlučila da suspenduje sertifikat o poslovanju televizije Klan Kosova, uz tvrdnju da u registraciji preduzeća stoji „Peć – Srbija i Đakovica – Srbija”.

Vlasti su saopštile da nije dozvoljeno registrovati biznis tamo gde je prebivalište suprotno osnovnim principima Ustava Republike Kosovo.

Nezavisna komisija za medije je 16. juna usvojila odluku kojom je televizija Klan Kosova primorana da u roku od 30 dana kompletira neophodnu dokumentaciju za održavanje licence.

Klan Kosova tvrdi da je kompletnu dokumentaciju dostavio 21. juna Agenciji za registraciju preduzeca, koja je istog dana poništila rešenje o suspenziji sertifikata.

Ali sledećeg dana, odluka o suspenziji je vracena na snazi, zbog čega je Klan Kosova poslao žalbu Komisiji za razmatranje žalbi za registraciju preduzeća.

Komisija je 28. jula odlučila da odbije žalbu Klana Kosova i konačno potvrdi suspenziju poslovnog sertifikata ovoj televiziji.

U saopštenju Ministarstva Industrije rečeno je da je slučaj već zatvoren, a da podnosilac žalbe ima pravo da podnese tužbu nadležnom sudu.

Novinari i predstavnici civilnog društva na Kosovu protestovali su u ponedeljak protiv odluke vlade da suspenduje sertifikat o poslovanju privatne televizije Klan Kosova, potez koji je izazvao široke reakcije.

Pod motom „Demokratija umire u mraku“, grupe novinara pozvale su na poništavanje odluke Vlade, nazvavši je ozbiljnim udarom po slobodu medija.

Glavni i odgovorni urednik televizije Klan Kosova Gazmend Syla rekao je tokom protesta da je uveren da će pravda odbaciti odluku ministarstva.

„Čvrsto verujemo u pravdu i u autoritet i nezavisnost ljudi koji rade u sudovima. Verujemo da oni ni na koji način neće pasti pod bilo kakav uticaj koji na njih može da izvrši vlada ili bilo ko drugi“, rekao je on.

Suspenzija poslovnog sertifikata Klan Kosova izazvala je oštre reakcije zapadnih diplomata, novinarskih udruženja, predstavnika medija, ali i predstavnika opozicije.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije izrazile su duboku zabrinutost zbog odluke o suspenziji poslovnog sertifikata Klan Kosova, što je po njima nesrazmerna odluka koja će imati posledice u medijski pluralizam na Kosovu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u subotu da primena zakona protiv moćnih preduzetnika koji ga krše radi finansijske koristi ne predstavlja napad na slobodu medija.

On je naglasio da je poštovanje pravila registracije preduzeca zakonska obaveza, a ne kako je ukazano tehnikalija, i da po njemu primena takvih pravila protiv jednog prekršioca ne ugrožava medijski pluralizam.

Ministarstvo industrije saopštilo je da je suspendovalo poslovne sertifikate za još najmanje 5 kompanija koje, prema njemu, nose neustavne nazive, predstavljajući gradove Kosova kao deo Srbije.

 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend