03. avg 2023.

SafeJournalists mreža i partnerske organizacije poslale pisma zabrinutosti institucijama na Kosovu

SafeJournalists mreža i partnerske organizacije poslale su pisma Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ombudsmanu i Ministarstvu spoljnih poslova i na Kosovu i izrazile zabrinutost zbog slučaja novinarke Svetlane Vukmirović koja radi za radio-televiziju Srbije (RTS), a kojoj nije dozvoljen ulazak na Kosovo i obavljanje novinarskog posla.

Od 2018. godine, novinarki više puta bilo je zabranjeno da uđe na teritoriju Kosova. Poslednji slučaj dogodio se 1. maja 2023. godine, kada je Vukmirovićevoj ponovo zabranjen ulazak, uz obrazloženje da se smatra prijetnjom javnom redu, unutrašnjoj bezbjednosti, javnom zdravlju ili međunarodnim odnosima. U odluci MUP-a Kosova navodi se da je kosovska policija odbila da dozvoli ulazak novinarki na Kosovo jer se predstavila kao stranac, sa identifikacionim dokumentom koji je izdala Republika Srbija.

Nakon što je advokat novinarke Vukmirović uložio žalbu na ovu odluku, Komisija za žalbe za strance je potvrdila odluku i istakla da je, na osnovu člana 35. Ustava Kosova, građanima Kosova zagarantovana sloboda kretanja i da Vukmirović može da pređe granični prelaz sa identifikacionim dokumentom koji su izdale institucije na Kosovu, pod uslovom da ispunjava kriterijume definisane važećim zakonima.

SafeJournalists mreža i partnerske organizacije traže objašnjenje od Ministarstva unutrašnjih poslova zašto novinarki Vukmirović nije dozvoljen ulazak na teritoriju Kosova i zašto se smatra prijetnjom po javni red, unutrašnju bezbjednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose, posebno imajući u vidu da joj je dozvoljen nesmetani ulazak na teritoriju sa kosovskim dokumentima. Takođe, zahtjevamo od Ministarstva spoljnih poslova da obezbijedi da institucije na Kosovu poštuju potpisane sporazume između Beograda i Prištine i da se propisi poštuju bez diskriminacije. Zamolili smo Ombudsmana da preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti da utvrdi da li je bilo propusta u radu MUP-a u ovom slučaju.

Podsjećamo da se u Evropskoj povelji o slobodi štampe navodi da je sloboda štampe od suštinskog značaja za demokratsko društvo i da pravo novinara/ki i medija na prikupljanje i širenje informacija i mišljenja ne smije biti ugroženo, ograničeno ili podložno kažnjavanju. Mediji i novinari/ke imaju pravo na nesmetan pristup svim izvorima vijesti i informacija, uključujući i one iz inostranstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend