03. avg 2023.

UNS: Predsednik Opštine Bačka Palanka ima obavezu da odgovara na pitanja od javnog interesa

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog načina na koji je predsednik Opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica razgovarao sa novinarkom portala Bačka Palanka info Draganom Jovičić Bujak.

UNS podseća da je posao novinara da postavlja pitanja od interesa za javnost, a dužnost funkcionera da na njih odgovaraju i traži da se Šušnica izvini novinarki.

Podsetimo, trinaestogodišnje dete nastradalo je u ponedeljak uveče od strujnog udara u Bačkoj Palanci. Otac deteta rekao je za medije da su u protekle dve nedelje, koliko je prošlo od olujnog nevremena, 27 puta kontaktirane nadležne službe da se uklone kablovi koji su visili sa bandere, dok je komšija ispred čije kuće se sve desilo 19. jula podneo zahtev da se kablovi uklone.

Novinarka je upitala predsednika opštine Branislava Šušnicu, koji je ujedno i predsednik Opštinskog štaba za vanredne situacije, koliko još ovakvih opasnih mesta, na kojima su kablovi pod naponom neobezbeđeni, u Bačkoj Palanci ima.

Uz povišen ton, ali i nekoliko puta ponovljeno „treba da vas je sramota“, Šušnica je, između ostalog rekao da je „dete izgubilo život, a vi i dalje gurate priču, vi i dalje postavljate pitanja i dalje tražite popularnost“.

„Hoćete ekskluzivnu vest, recite, brate. Hoćete da budete gledani? Recite, bre. Ovo je sramota šta vi radite“, rekao je Šušnica vičući na novinarku.

UNS ističe da su novinari predstavnici građana, te da im je posao da u ime javnosti postavljaju pitanja od javnog interesa, a da nosioci javnih vlasti imaju obavezu i dužnost da im na ta pitanja odgovore.

UNS podseća Šušnicu da je važno omogućiti slobodno izveštavanje o svim temama koje su od značaja za lokalnu zajednicu, a posebno o potencijalnim problemima koji bi se odrazili na bezbednost građana.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend