08. apr 2017.

Smrt Dade Vujasinović, 23 godine kasnije: „Predistražni postupak u toku“

dada_vujasinovic_b92

Foto: www.dadavujasinovic.com

Ubrzo nakon smrti, Tužilaštvo je zatvorilo istragu saopštivši da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo pucajući sebi u grudi iz lovačke puške.

Njeni roditelji su potom angažovali veštake čija je istraga pokazala da se na uviđaju nije pojavio istražni sudija, da nisu uzeti otisci prstiju sa puške, da nije objašnjen položaj tela u kojem su je zatekli, sa puškom ispod noge, da nije razjašnjeno kako je mogla da dosegne oroz kada su usta cevi sačmarice bila udaljena od nje najmanje pet-šest centimetara, niti kako su nestale audio-kasete i fascikla sa materijalom za knjigu koju je Dada nameravala da napiše.

Više tužilaštvo u Beogradu je 2009. godine ponovo pokrenulo postupak, ali ni dalje nije jasno šta se desilo sa novinarkom. U međuvremenu, septembra 2015, Ministarstvo pravde je prosledilo dokaze Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu, a u zaključku inostranih forenzičara, koji je stigao prošle godine, navodi se da „povrede koje je zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja“.

Kako je UNS-u rečeno u Višem javnom tužilaštvu, još uvek je u toku predistražni postupak, „status predmeta i dalje je otvoren i aktivan i nije doneta odluka u bilo kom pravcu“.

„Tek kada se okonča predistražni postupak, tužilac će biti u mogućnosti da oceni i proceni da li se i u čijim radnjama stiču obeležja bića nekog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te na koji način i u kom pravcu će biti usmereno eventualno dalje vođenje postupka“, navodi Više javno tužilaštvo u odgovoru UNS-u.

Iz NUNS-a, kako kažu, po 23. put pozivaju policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Dade Vujasinović.

„Pune 23 godine porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović i celokupna javnost, čekaju da nadležni istražni i pravosudni organi zadovolje pravdu, i da krivci, inspiratori i ubice budu kažnjeni za ovaj zločin. Nikada nećemo prestati da na tome insistiramo“, izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

NUNS, takođe, zahteva da nadležni državni organi utvrde i javno saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila.

 

TUŽILAŠTVO UPORNO ODBIJA DOKAZE

9. april 1994: Dada Vujasinović pronađena mrtva u svom stanu. Utvrđeno vreme smrti – 8. april, sat i po posle ponoći. Narednih dana saslušano je nekoliko prijatelja i kolega.

22. april: Inspektor Gvozden Gagić podnosi policijski izveštaj. Obducent Instituta za sudsku medicinu Branimir Aleksandrić nakon obdukcije zaključuje da je reč o suicidu.

Roditelji Dade Vujasinović pokreću privatnu istragu. Angažuju balističara Zorana Jovanovića i specijalistu sudske medicine dr Rastislava Lazarevića, koji utvrđuju da smrtonosna rana nije naneta iz apsolutnog prislona, već da su usta cevi lovačke puške bila udaljena najmanje pet-šest centimetara, što znači da Dada nije mogla sama da puca, čak ni nožnim prstom.

Decembar 1994: Advokati porodice dostavljaju Tužilaštvu nalaz kojim je utvrđeno postojanje još jedne krvne grupe na fotelji. Osim Dadine koja je O, postoje i tragovi krvne grupe A. Tužilaštvo taj nalaz odbija.

Februar 1995: Advokati porodice traže da se obavi superveštačenje, ali Tužilaštvo odbija taj zahtev.

Jul 1995: Advokati porodice Tužilaštvu podnose krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog ubistva. Prijava je takođe odbijena. Advokat potom podnosi zahtev za novo veštačenje.

1997: Istražni sudija Dobrivoje Gerasimović donosi rešenje o novom veštačenju i za predsednika komisije veštaka određuje ponovo Branimira Aleksandrića.

5. maj 1998: Aleksandrić i balističar Milan Kunjadić, u prisustvu istražnog sudije Gerasimovića, obavljaju ponovno veštačenje, čiji je snimak prikazan u emisiji TV B92 Prva žrtva. Još tri godine bile su potrebne da taj izveštaj stigne u sud, sa zaključkom da je Dada sama sebi oduzela život.

2003: Pošto je Okružni sud u Beogradu tražio superveštačenje, iz Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu tek 2003. stiže zaključak da se ubistvo ne može isključiti.

2008: Prolazi još pet godina do novih veštačenja koja je obavio balističar Vladimir Kostić. U nalazu koji je predao sudu, stoji da su u telu pronađena dva filcana čepa (delovi metka). To znači da je u Dadu pucano dva puta, čime se samoubistvo isključuje.

Kraj januara 2009: Okružni javni tužilac u Beogradu konačno pokreće pretkrivični postupak koji još uvek traje.

(Priredila: Antonela Riha)

2 komentara za: “Smrt Dade Vujasinović, 23 godine kasnije: „Predistražni postupak u toku“

 1. Ranko V.

  Možda ovi koji danas vladaju, znaju nešto o slučaju Dade Vujasinović?
  Možda zna Palma?
  Možda Ceca i njen pajtos iz Žitorađe?

  09. апр 2017. at 07:44
 2. wolf stepanovič

  U ovoj prokletoj zemlji živi narod koji je potpuno mrtav za osećaj pravde i pravednosti.
  Zato smo „mi“ jedini uz Rusiju i njene čuvene „principe suvereniteta“
  a protiv stranog mešanja, pre svega zle Amerike, naravno…jer šta se njih tiče šta Asad radi u svojoj zemlji, ako i truje on truje svoju
  decu, kao Sadam ranije, kao Sloba…

  10. апр 2017. at 12:14

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend