10. avg 2017.

SNS opet vređa novinare

Reagujući na tvrdnje uprave Vodovoda da im je novinar Vranjskih novina pretio, Srpska napredna stranka je novinare nezavisnih lokalnih medija optužila da reketiraju gradske vlast i nazvala ih "lokalnom žutom štampom", "polufabrikantima Soroševskih fondova" i "ideolozima žutih patkica", poredeći ih sa čuvenim Hitlerovim saradnicima.

U saopštenju koje je potpisao „Gradski oodbor SNS“, novinari su optuženi da vode „odvratnu i brutalnu kampanju“ koja je „puna laži i motivisana bolesnom mržnjom“.

Ovi polufabrikati Soroševskih fondova i ideolozi žutih patkica su se naljutili jer ovogodišnji reket nije naplaćen lokalnoj samoupravi. Javni interes u medijskoj sferi je izgubljen negde u prevodu a za sve su krivi naravno neki „nepismeni“ naprednjaci, pa ajde sada da ih raskrinkamo. Juriiiiiš…smrt SNS-u, sloboda slobodnim i „nezavisnim“ medijima! Fondovska Gospodo, Gebels bi bio ponosan na vas, a ako ovako nastavite, ni Pulicer nije daleko dvema glavnim novinarskim bradonjama. Mrtva trka! – navodi se u saopštenju vranjskog SNS-a.

Vređanje novinara i optužbe da su „američki agenti“, „strani plaćenici“ ili da „rade na rušenju Vlade Srbije“ je praksa koja, kada je u pitanju SNS, nije nova.

Ne samo da su njihovi funkcioneri takve optužbe iznosili i sa najviših državnih pozicija, već je nekoliko njih pravosnažnim sudskim presudama osuđeno zbog toga što su pretili novinarima.

Ova reakcija Srpske napredne stranke je usledila nekon što su čelnici Vodovoda, preduzeća kojim upravljaju kadrovi te partije, optužili novinara Vranjskih novina Slavomira Kostića da im je pretio.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje „rukovodstvo Vodovoda“, novinar je u mejlu direktoru Goranu Đorđeviću na kraju, posle pitanja, napisao: „…pa je za vas bolje i zdravije da mi odgovorite“.

Besramno je i skandalozno kojim se sve metodama: ucenama , pretnjama , zastrašivanjem… služe „novinari“ nedeljnika „Vranjske“ sa krajnjim ciljem da načine štetu ljudima koji su na rukovodećim mestima u Vranju – ocenjuje se u saopštenju.

Osim što smatraju da ovakva poruka „sadrži elemente pretnje“, zbog čega su, kažu, podneli prijavu vranjskoj policiji, nepotpisani rukovodioci ovog vranjskog javnog preduzeća vide „nehumanim“ to što je takva poruka stigla na adresu „Vodovoda“ kada je direktor Goran Đorđević već bio u jednoj specijalnoj bolnici za lečenje dijabetesa.

Reč je, dakle, o već viđenoj, isprobanoj metodi ucene i pretnje kako bi se došlo do cilja, a cilj je novac – ocenjuje u saopštenju.

Sa druge strane, novinar Vranjskih Slavomir Kostić smatra da nema elemenata za tužbu i da nije nikome pretio, već da je pokušao da objasni direktoru da je „zdravije“ da odgovori na postavljena pitanja vezanih za temu kojom se bavi.

U autorskom tekstu koji je ubjavljen u Vranjskim, Kostić navodi da je u mejlu koji je poslao naveo da ima informacije o raznim spornim poslovima vranjskog Vodovoda „koje ne mogu da se sakriju“.

A ovo „zdravije“ u smislu doista čudnih znakova mentalne prirode Đorđevićeve u poslednje vreme koji mogu da budu od uticaja i na njegov položaj direktora javnog preduzeća. Zato se ovo moje upozorenje može shvatiti i kao moja ljudska briga za njegov direktorski položaj, a nikako kao pretnja, ucena ili zastrašivanje, niti je u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem koje mi je apsolutno nepoznato“, naglašava Kostić.

Inače, Vranjske novine su jedan od najstarijih nedeljnika na jugu Srbije, a spadaju u najnagrađivanije medije u celoj zemlji.

Ugled su stekle velikim delom upravo zbog kritičkog izveštavanja o lokalnim temama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend