10. avg 2017.

UNS: U ovoj godini šest fizičkih napada na novinare i medijske radnike

Udruženje novinara Srbije (UNS) u svojoj bazi za ovu godinu evidentiralo je 38 pojedinačnih slučajeva u kojima su se novinari i medijski radnici žalili UNS-u na različite napade i pritiske, ili su oni objavljeni u medijima. UNS je reagovao u 25 slučajeva. UNS je zabeležio šest fizičkih napada, od kojih su svi prijavljeni nadležnima ili oni po službenoj dužnosti vode istragu, kao i pet slučajeva verbalnih napada. U jedanaest slučajeva novinari i medijski radnici požalili su se UNS-u da im je onemogućen rad jer im nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, odnosno da prisustvuju događaju.

U sedam slučajeva zabeležene su internet pretnje i pretnje iznesene preko štampanih materijala. Internet pretnje najčešće su upućivane preko društvene mreže Fejsbuk, a zabeleženo je i četiri slučaja obaranja ili hakovanja sajtova.

Druge vrste različitih pritisaka UNS je zabeležio u pet slučajeva.

U UNS-ovoj evidenciji, mimo navedenih, prate se i slučajevi obijanja i premetačine stana koleginice Dragane Pećo, tužba za ucenu protiv Antonija Kovačevića, kao i zamrzavanje bankovnih računa Adrija medija grupe od Poreske uprave Srbije.

Fizički napadi

Napadači, koji su u januaru pretukli snimatelja turske novinske agencije Anadolija Nihada Ibrahimkadića u blizini železničke stanice u Beogradu, kako za UNS kaže Ibrahimkadić, još uvek nisu identifikovani.

„U febuaru sam se sastao sa inspektorima, kada sam bio na kontroli zbog povreda koje sam zadobio u ovom incidentu. Rekli su mi da je istraga još u toku. Nakon toga niko me nije kontaktirao“, kaže Ibrahimkadić.

U aprilu se dogodio napad na glavnog urednika TV Valjevo Plus Predraga Lučića i kamermana Vasilija Ristovića u selu Prijezdić kod Valjeva.

„Otišli smo u kamenolom sela Prijezdić, gde su nas napali sa svih strana. Skočili su na kamermana, pokidali kameru i skinuli akumulator sa nje. Kada sam se umešao, udarili su me pesnicom s leđa, bilo je psovki i pretnji. Bilo ih je petoro, šestoro“, rekao nam je tada kolega Lučić.

On je potvrdio, u današnjem razgovoru sa novinarima sajta UNS-a, da je u ovom slučaju pokrenut postupak.

“Javni tužilac je pozvao mene i kolegu 17. jula, kako bismo bili saslušani u svojstvu oštećenih lica. Postupak će biti nastavljen od septembra“, rekao je Lučić.

Krajem maja, na dan inauguracije Aleksandra Vučića na mesto predsednika Srbije, nepoznate osobe za koje se pretpostavlja da su obezbeđivali skup, fizički su udaljile novinarku „Danasa“ Lidiju Valtner i fotoreportera Milutina Markovića, povremenog saradnika Tanjuga, sa mesta događaja ispred Skupštine Srbije.

Prema javno dostupnim informacijama, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je od MUP-a, u junu ove godine, zatražilo da prikupi obaveštenja o napadima na novinare i medijske radnike na dan inauguracije.

U maju ove godine pretučena je doskorašnja novinarka i urednica prištinskog lista „Zeri“ Arbana Džara. Fotoreporter Srpskog telegrafa Milan Lučić prijavio je u junu da ga je fizički napao i naneo mu telesne povrede pevač Aleksandar Vuksanović.

Drugi slučajevi

Sajt RTV Šabac oboren je u januaru, kako su UNS-u rekle kolege iz ove televizije „nakon gostovanja Velimira Ilića u emisiji ’Intervju’“.

„Nakon toga nije se više dešavalo da nam neko obara sajt, tako da nismo nadležnima ni prijavili slučaj“, rekao je UNS-u novinar RTV Šabac Bane Ivetić.

Do početka avgusta ove godine, hakovani su i sajtovi nedeljnika „Vreme“, emisije Slobodno srpski i agencije Tanjug. Ni u jednom slučaju nisu otkriveni odgovorni.

UNS je u martu ove godine prvi put iskoristio mogućnost koju pruža Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i prijavio pretnje koje je dobila bivša glavna i odgovorna urednica TV Apatin Vesna Milanović Simičić kojoj je na javnom mestu prećeno smrću.

Kako je UNS-u tada rekla Milanović Simičić, 18. februara je bila u apatinskom kafeu sa prijateljicama, među kojima je bila i novinarka Vedrana Poznanović, kada joj je iza leđa prišao nepoznati muškarac, povukao je za rame i rekao: „Ne znaš ko sam, pa i ne treba, jer upamtićeš ti nas naprednjake, kao što nas je upamtio i Žika Smiljanić. Ti si svinja, zatrli smo njemu seme, a i tebi ćemo. Zatrćemo te do kraja, da ne postojiš. Čuješ li me šta ti govorim, ne znaš ti ko smo mi i šta možemo da ti uradimo! Bolje bi bilo za tebe kada si otišla da se više nikad nisi ni vraćala, jer ovo je sada naprednjački grad“.

Policija je saslušala sve aktere, a Osnovno javno tužilaštvo u Somboru, kako je potvrđeno UNS-u, odlučilo je da neće pokretati krivični postupak protiv osumnjičenog, „s obzirom da se u njegovim radnjama nisu stekla zakonska obeležja niti jednog krivičnog dela“.

UNS je u martu evidentirao i odluku lokalnih vlasti da ne produže ugovor o zakupu TV Forum iz Prijepolja, koja se, inače, u njima nalazi duže vreme.

Direktorka TV Forum Mileva Malešić rekla je danas UNS-u da je još uvek u toku sudski postupak zbog tužbe koju su pokrenule lokalne vlasti radi iseljenja.

„Uložili smo tužbu višoj sudskoj istanci, kako bismo dobili na vremenu i zadržali se u prostorijama. Suđenja idu u njihovu korist i mislimo da će i presuda biti takva“, rekla je Malešić.

U martu ove godine urednik portala „Južne vesti“ Predrag Blagojević policiji je prijavio da ga je nepoznata osoba iz automobila parkiranog u centru Niša snimala video kamerom. Blagojević je, kako je tada rekao, svojim telefonom fotografisao automobil, a vozač je dao gas i pobegao.

„Još uvek nema pomaka u istrazi. Poslednje obaveštenje koje sam dobio od Tužilaštva je da su od policije tražili da, na osnovu fotografisanog broja tablica, utvrde čije je vozilo, ali da to još uvek nisu uspeli da urade jer se, navodno, dva poslednja broja ne vide jasno. Kako su mi rekli, tužilac je od policije tražio da ga svakih sedam dana obaveštava o napretku u istrazi, ali oni se mesecima ne oglašavaju. Nezvanično sam iz tužilaštva saznao da se vrši pritisak na njih da to okarakterišu kao neovlašćeno snimanje, za šta se ne vodi postupak po službenoj dužnosti. Pet meseci od tog događaja biće 21. avgusta“, rekao je Blagojević UNS-u.

Suvlasnika televizije „Spektri“ Dželjalja Beljuljija u aprilu su, kako je rekao UNS-u, u Bujanovcu verbalno napali predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu i njegovi sinovi. On je tada rekao da misli da napadači „najverovanije nisu imali nameru da ga fizički povrede, već da ga ućutkaju“.

Beljulji je UNS-u rekao da je juče dobio rešenje iz tužilaštva.

„U rešenju piše da nema dokaza za dalje gonjenje Muslijua jer je reč o verbalnom deliktu. Bez obzira što sam predao snimak telefonskog razgovara, ništa nije urađeno“, rekao je UNS-u Beljulji.

U junu ove godine Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prijavljena je pretnja koju je na ličnom Fejsbuk profilu dobila novinarka portala „Cenzolovka“ Marija Vučić, a u kojoj je pisalo: „Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo’“.

Glavni i odgovorni urednik sajta „Cenzolovka“ Perica Gunjić rekao je danas UNS-u da još uvek nisu dobili nikakav odgovor iz Tužilaštva u vezi sa pretnjom koja je upućena novinarki Vučić.

UNS je zabeležio da je 4. jula ove godine na Radio Valjevu na svakih sat vremena emitovano otvoreno pismo Zorana Majdaka, vlasnika kompanije u okviru koje posluje Radio Valjevo, a u kom on vređa portal kolubarske.rs i njegovu urednicu Dariju Ranković.

Stan novinarke portala KRIK Dragane Pećo obijen je 7. jula ove godine. Provalnici su, kako je tada saopštio KRIK, ispreturali stvari, ali nisu iz stana odneli ništa od vrednosti.

Iz kabineta ministra unutrašnjih poslova danas je UNS-u rečeno da intenzivno rade na rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja.

Kako je Dragana Pećo rekla UNS-u, tačno mesec dana od premetačine njenog stana, sve je više ubeđena da slučaj ima veze sa njenim novinarskim radom. Od početka istrage niko od nadležnih nije je obavestio o rezultatima.


Autori: K.K, D.B, J.P.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend