09. sep 2021.

Spasić će stati jedino ako mu onaj „ko mu drži leđa“ kaže da stane

Da nadležni državni organi imaju dvostruke aršine kada su pretnje u pitanju, u zavisnosti od toga kome se preti ali i ko preti, najbolje ilustruje slučaj Sime Spasića, predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, koji nedeljama nesmetano uznemirava novinara Južnih vesti i poručuje da “strane plaćenike” iz N1, Danasa… “treba nabiti na kolac” i “lansirati u vasionu”.

Sa druge strane, čak i zbog benignih, sarkastičnih tvitova u kojima se pominju ili kritikuju predstavnici vlasti, ljudi bivaju hapšeni.

Dok za Simu Spasića nema kazne, bivši političar i pravnik Zoran Čičak završio je “iza rešetaka” kada je pre nepuna tri meseca na svom Tviter nalogu podelio naslovnu stranu Danasa na kojoj je Andrej Vučić u društvu čoveka koga zovu “Snajper”, napisavši “Svaka mesna zajednica da zaduži jedan snajper… Da bi utakmica bila fer“. Time se osvrnuo na izbore u mesnim zajednicama u Novom Sadu i činjenicu da brat predsednika Srbije obilazi sve mesne zajednice po Srbiji uoči izbora, ovoga puta u društvu Snajpera.

Nadležni organi to nisu tako protumačili, već su Čička jutro posle objavljenog tvita privela petorica pripadnika SBPOK-a, pretresla mu stan i oduzela mobilni telefon i kompjuter. Pod optužbom za ugrožavanje sigurnosti, mada ni inspektori nisu znali čije, Čičak je u pritvoru proveo 17 sati.

Za naš list nije želeo da proredi svoj slučaj i pretnje Sime Spasića, navodeći kroz osmeh da bi to više bilo primereno za neki humoristički časopis.

– U proceni da li u slučaju neke konkretne poruke – javne ili privatne – postoji dovoljno osnovana sumnja da je reč o pretnji, odnosno o krivičnom delu, svako tužilaštvo na svetu uvek procenjuje nekoliko istih elemenata. Ovu procenu pravnici u žargonu zovu „Brandenburg test“ (po jednoj presudi Vrhovnog suda SAD iz 1969). Prvo, ozbiljnost samog konteksta u kojem je poruka izrečena; drugo, intenzitet upotrebljenog jezika; treće, nivo personalizacije; četvrto, obrasce eventualnog ponavljanja i peto, ličnost učinioca – objašnjava Čičak za Danas.

On dodaje da u slučaju poruka Sime Spasića, koje poslednjih dana izazivaju uznemirenje više novinara, imamo redak školski primer da su ispunjeni svi kriterijumi iz Brandenburg testa.

– Te poruke su izrečene u stvarnom i ozbiljnom kontekstu (ne u šali, ili kao metafora); intenzitet samih upotrebljenih izraza i rečeničnih konstrukcija je vrlo jak; poruke su direktne, upućene tačno određenim licima, a ne nekoj neodređenoj grupi ljudi; postoji već tačno određeni obrazac u kojem se one ponavljaju; konačno, radi se o licu koje je već pravnosnažno osuđivano za krivično delo sa elementima nasilja – ukazuje naš sagovornik.

Simo Spasić je prekjuče rekao da novinare Danasa, N1, Nova S, NIN-a i Južnih vesti “treba nabiti na kolac jer ruše državu Srbiju a bogate se na kostiju Srba“, a juče je nastavio sa pretnjama poručivši novinarki Danasa da nas treba “lansirati raketom u vasionu”, kao što bi to uradio Kim Džong Un, da živimo u Severnoj Koreji.

– Oni koji ignorišu srpske žrtve, ruše državu Srbiju sa zapadnim parama, neka kupuju sanduke svojim porodicama. To sam rekao i stojim iza toga – istakao je Spasić za Danas. Na pitanje da li revolt može da izrazi na drugi način, a ne pretnjama, rekao je da on to ne radi zbog sebe, već zbog porodica žrtvi.

– Takvi novinari, koji ignorišu srpske žrtve i ruše državu Srbiju, da su u Severnoj Koreji, Kim Džong Un bi ih lansirao raketom u vasionu. Samo zato što kritikujete odluku da se Udruženju porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM dodele prostorije u Nišu, za spomen žrtvama – poručio je.

Spasić, koji je osuđen zbog silovanja sopstvene žene, javnosti je poznat zbog svog megafona, kojim konstantno pravi incidente sa opozicijom ili na protestnim skupovima protiv vlasti. On se novinaru Južnih vesti Aleksandru Stankovu prvi put javio početkom juna, a potom nastavio da mu šalje preteće i uznemirujuće poruke. Spasić je bio nezadovoljan jer su Južne vesti kritikovale odluku gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da njegovom udruženju da prostorije u tom gradu. Zahtevao je da Južne vesti sa njim urade intervju, što je urednica Gordana Bjeletić odbila, navodeći da iz Udruženja može da razgovara samo sa nekim ko nije osuđeni silovatelj. Spasić je potom došao do broja novinara Aleksandra Stankova, i počeo da mu šalje poruke. Slučaj je prijavljen policiji i Spasiću je rečeno da prestane da šalje poruke novinaru. Međutim, on to nije učinio.

Tako mu je prekjuče, ničim izazvan, napisao:

„Pi*** jedna Djilasova bagro opet me tuzikas u policiji,gnjido placenicka svi vi iz Juzne vesti ste zlo Srbije UCK lobisti i Djilasova bagra.Moj ku*** ce te ponovo doci na vlast. Napadate gradonacelnicu Nisa Sotirovski jer nam je dala prostoriju za spomen sobu“kosmetske zrtve-junaci otadzbine-heroji kosara“ pretite napadate predsednika Srbije i njegovu decu a mene tuzite u policiji PU-Nis koji su unistili moj zivot buducnost mojoj deci od 3.Januar 2009,al zuta bagra vise nije na vlast sada su patriote,nece vam pomoci vas iz Juzne vesti treba zabraniti jer ste nacisti“, napisao je Spasić.

Dan kasnije je nastavio je sa uvredama i pretnjama.

„Vas strane placenike iz N1 NovaSSdivizion Danas NIN Vreme.Juzne vesti treba nabiti na kolac jer rusite drzavu Srbiju a bogatite se na kostiju Srba“, naveo je Spasić.

Kaže da je bio izrevoltiran jer su Južne vesti kritikovale odluku gradonačelnice Niša da im da prostorije.

– Pitali su zašto je silovatelju dala prostorije, kada mnoge nevladine organizacije čekaju na prostorije. Mene je to pogodilo i zvao sam urednicu Južnih vesti. Ona je rekla da ja ne mogu da dam intervju za njih jer sam silovatelj i bio sam u zatvoru. Bilo mi krivo, pa sam se posle obratio novinaru Stankovu i počeo da mu šaljem poruke jer sam morao da mu se izjadam – zaključio je Spasić, dodajući da novinaru nije pretio.

Novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov kaže za Danas da komunikacija sa Spasićem traje od početka juna, a da mu je prva preteća poruka stigla je 29. avgusta. U njoj se spominje nabijanje na kolac i žaljenje što mu niko iz porodice nije ubijen.

– U početku je slao poruke i zvao sa idejom da gostuje u emisiji Južnih vesti. Kada sam ga zamolio da to ne radi, on je poslao tu preteću poruku. Odmah sam prijavio policiji i tužilaštvu, ali Spasić je nastavio da šalje uvredljive i preteće poruke. To traje i danas. Sve je prijavljeno policiji i tužilaštvu. Delo je okarakterisano kao krivično delo proganjanje – kaže Stankov.

On dodaje da je zadovoljan reakcijom policije i tužilaštva, ali da ima utisak da Spasića bilo koji zakon ili represija ne bi mogli zaustaviti.

– On će stati jedino ako mu neko „ko mu drži leđa“ kaže da stane. Nažalost, to je slika javnog diskursa koji se nameće preko mejnstrim medija, i pokazuje nivo poštovanja i snagu pravosuđa kod pojedinaca koji veruju da su jači od zakona – zaključuje novinar Južnih vesti.

Glasnogovornik vlasti

Iako se predstavlja kao predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, portal Istinomer ukazuje da ono koje navodno vodi Simo Spasić nema svoj sajt i da to nije Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na čijem sajtu njega nema. To udruženje se nekoliko puta ogradilo od Spasićevih nastupa.

On je glasnogovornik ove vlasti, koji sa svojim megafonom vređa opoziciju gde stigne, čak poručujući da će, da bi srušili Vučića, prvo morati njega da ubiju.

“On nastupa uvek po istom scenariju – gde god se pojavi neko od lidera opozicije. I vrišti jedno isto – Žrtve traže pravdu! Savez za Srbiju je zlo za Srbiju! Demokratska stranka i dosovska bagra iz srpskih zatvora oslobodili su 2108 terorista i zločinaca koji su silovali, silovali ,silovali…srpske devojčice! Đilas, UČK, ISIS, Kosovo!“, podseća Istinomer, dodajući da je gostujući na TV Hepi pitao Igora Jurića “da li je taj silovatelj pedofil finansijer Fonda Tijana Jurić”.

Simo Spasić ne bira koga će i kako da napadne i vređa. Jedini kriterijum je da je meta njegovog napada preko megafona – kritičar Aleksandra Vučića. Zato ga policija nikada nije dirala u njegovim “akcijama” čak ga i, prema nekim navodima, policajci u civilu čuvaju.

Spasić se među prvima, kao aktivista sa megafonom, pojavio na Predsedništvu SNS u oktobru prošle godine. Nedavno je bio i govornik na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, gde je njegovo izlaganje prekinuto zbog zapaljivog rečnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend