04. maj 2023.

Srećan Dan slobode medija!

Danas je, prema odluci generalne skupštine UN, Svetski dan slobode medija i to jubilarni trideseti! Na današnji dan medijski profesionalci širom sveta svode račune, beleže kakvo je stanje slobode medija u njihovim zemljama, koliko ima uhapšenih, koliko ubijenih, koliko prebijenih, a koliko prinudno iseljenih novinara.

Pažljivo se prati gde novinari svoj posao obavljaju slobodno i s osmehom na licu, a gde pod neprekidnim pritiscima i pretnjama.

Srpski novinari spadaju u prvu grupu. Ali samo novinari koji rade za režim. Sisajući neiscrpnu budžetsku sisu, oni mogu da rade šta god im padne na pamet – vode kampanje protiv kritičara vlasti, lažu, etiketiraju, vređaju i kleveću, bez ikakve kazne.

Ponekad neki sud presudi da su malo preterali, pa oštećenome moraju da isplate stotinak hiljada dinara na ime štete koje su naneli njegovom ugledu, ali oni i to rade s osmehom na licu, pošto odštetu ne plaćaju oni, već mi, tako što uredno plaćamo porez, iz koga nastaje budžet, odakle se finansiraju režimska glasila, uključujući i odštete koje će plaćati.

Harmoniju srpskog režima i njegovog propagandnog medijskog krila kvare takozvani slobodni mediji i nezavisni novinari, kao i stranci, koji se vazda nešto mešaju u naše unutrašnje stvari, kao da ne znaju da prva srpska zapovest veli: „Moja je stvar šta ću da radim sa svojom ženom (nezavisnim novinarom) u svojoj kući.“

Tako se nekoliko stranih organizacija našlo da nam zagorča Svetski dan slobode medija saopštenjem u kome iznose naš prljav veš.

Oni kažu: „Uoči Svetskog dana slobode medija, naš zajednički zaključak je da, 24 godine nakon ubistva Ćuruvije, loši uslovi za bezbednost novinara, nepovoljne okolnosti za vladavinu prava, zarobljeni mediji i podgrejana klima neprijateljstva prema kritičkom izveštavanju znače da ostaje mogućnost ozbiljnog fizičkog napada na novinara. Nezavisno novinarstvo u Srbiji nastavlja da se suočava sa periodom krize.“

Sledi kilometarsko blaćenje našeg državnog vrha, bazirano uglavnom na drukanju mekušaca iz takozvanih nezavisnih medija, o tamo nekim smešnim paljevinama, benignim premetačinama novinarskih stanova, dobronamernim video-spotovima, te pretnjama na nivou vrtića, kojih mogu da se plaše samo kukavice i strine, kako ih je mudro nazvao bard režimskog novinarstva, DJ Žex.

Saopštenje su potpisali ARTICLE 19 Europe, Evropski centar za slobodu štampe i medija, Evropska federacija novinara, Međunarodna federacija novinara, Međunarodni institut za štampu, OBC Transeuropa, Reporteri bez granica, The Daphne Caurana Fondacija i Međunarodni institut za štampu, a koordinator je Media Freedom Rapid Response.

Režimu ne preostaje ništa drugo osim da u potpunosti istrebi nezavisno novinarstvo u Srbiji i na taj način postigne apsolutnu medijsku harmoniju, relaksaciju i srećnu završnicu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend