16. dec 2020.

Stomatološki fakultet veštači da li Simonovića muči zub ili pravda. Može da bude i pritvoren

Posle petog uzastopnog odlaganja suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića zbog „zubobolje“ optuženog Dragoljuba Simonovića, sudija izrazio sumnju u opravdanost odlaganja i traži veštačenje Stomatološkog fakulteta. Može da odredi i pritvor Simonoviću, kaže advokatica Ana Matić Alimpijević

Sudija može da mu odredi pritvor zbog izbegavanja suđenja: Dragoljub Simonović (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Zbog zubobolje Dragoljuba Simonovića, optuženog da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, i danas je, peti put u nizu, otkazano suđenje u Drugom osnovnom sudu.

Zbog sumnje da je u pitanju, ne zubobolja, već omalovažavanje suda i izigravanje zakona, angažovani su veštaci Stomatološkog fakulteta, od kojih se očekuje pismeni izveštaj i procena da li je zdravstveno stanje zaista sprečilo Simonovića da dođe na zakazano ročište.

Sledeće ročište zakazano je za 11. januar sledeće godine, a novinar, njegova supruga Jela Deljanin, ali i javnost koja sa velikim zanimanjem prati promenljivi tempo i česte opstrukcije na suđenju za težak zločin, ulaze u neizvesnost treće godine suđenja. Počelo je u aprilu 2019.

Sudija u martu odlazi u penziju

Sudija Slavko Žugić artikulisao je tu strepnju za ishod suđenja, rekavši danas da sumnja u opravdanost Simonovićevog nedolaska, da će sve dobro razmotriti i zatim doneti odluku „kako da dovršimo ovaj postupak“.

Da podsetimo, sudija Žugić u martu sledeće godine odlazi u penziju, a u slučaju promene sudije, ceo proces bi morao da krene iz početka, a sav dosadašnji napor dokazivanja na sudu bio bi izbrisan. Javnost bi se još jednom suočila sa snažnom porukom da su zločini protiv novinara koji u opštem interesu razotkrivaju korupciju dozvoljeni, da su ubistva novinara ili pokušaji ubistva – nekažnjivi.

Ukoliko sudija od Stomatološkog fakulteta dobije izveštaj koji pokazuje da je Simonović mogao da dođe na suđenje, on može da odredi pritvor zbog izbegavanja suđenja (advokatica Ana Matić Alimpijević)

Današnje ročište, na koje nisu došli prvooptuženi Simonović i jedan od njegova dva advokata, Ivica Vuković, počelo je objašnjavanjem njegovog branioca Viktora Gostiljca da je Simonoviću „opet sinoć pozlilo“, da „čovek leži u krevetu“ i da „jedva govori“.

Priložio je i lekarsko opravdanje iz Doma zdravlja Grocka koje je potpisala dr Ljiljana Stekić.

Gostiljac je pokušao da sud razuveri da ima razloga za, kako je rekao, „manjak poverenja“ u odbranu.

„U pitanju je čovek koji je imao karcinom. Nema pola unutrašnjih organa. Svako insistiranje na njegovom dolaženju bilo bi nečovečno“, rekao je advokat optuženog da je naredio napad „Molotovljevim koktelom“ koji se zamalo nije pretvorio u ubistvo novinara. Gostiljac je insistirao na tome da se odbrana „ne služi trikovima“.

Sudija Žugić je veoma suzdržano reagovao i obavestio sve da je od Stomatološkog fakulteta još juče, kada je prvi put Simonović izostao zbog zubobolje, zatražio da se pismeno izjasni da li je prvookrivljeni Simonović mogao da dođe na suđenje.

„Na Stomatološkom fakultetu postoji komisija sudskih veštaka i očekujem da mi njihov izveštaj stigne“, rekao je sudija i dodao: „Pomalo sumnjam da postoje subjektivni razlozi za odlaganje. Sve ću do sledećeg pretresa dobro razmotriti i proceniti kako da dovršimo ovaj postupak.“

Sudija Slavko Žugić artikulisao je strepnju za ishod suđenja, rekavši danas da sumnja u opravdanost Simonovićevog nedolaska, da će sve dobro razmotriti i zatim doneti odluku „kako da dovršimo ovaj postupak“

Od advokata Gostiljca sudija je zatražio da se glasno obaveže na sudu da „preuzima obavezu da obezbedi Simonovićevo prisustvo na sledećem glavnom pretresu“. Gostiljac je to odbio rečima da će Simonovića „obavestiti“ o svemu.

Simonoviću može da bude određen i pritvor

Ana Matić Alimpijević, advokatica Milana Jovanovića, objasnila je za Cenzolovku da sudija ima mogućnost da, ukoliko utvrdi da je u pitanju opstrukcija suđenja, odredi pritvor Simonoviću.

„Ukoliko sudija od Stomatološkog fakulteta dobije izveštaj koji pokazuje da je Simonović mogao da dođe na suđenje, on može da odredi pritvor zbog izbegavanja suđenja“, rekla je za Cenzolovku advokatica Matić Alimpijević objašnjavajući time motive za angažovanje sudskih veštaka i ozbiljnost zahteva da se proceni Simonovićevo zdravstveno stanje.

Sudija Žugić je prvobitno zakazao novo ročište za 28. decembar, ali se ispostavilo da tada nema tehničkih mogućnosti za snimanje suđenja, a to je već jednom bio razlog zbog koga su advokati odbrane uspeli da odlože suđenje.

Proces prvooptuženom Dragoljubu Simonoviću, kome preti osam godina zatvora, vodi se zato što je, prema optužnici, naredio napad na novinara portala Žig info zbog kritičkih tekstova 12. decembra 2018. Pored njega optuženi su i Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend