20. mar 2020.

Sud poništio presudu protiv novinara Stefana Cvetkovića za lažnu prijavu otmice

Viši sud u Pančevu ukinuo je okrivljujuću presudu protiv slobodnog novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, kojom je bio osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog lažnog prijavljivanja sopstvene otmice, u junu 2018. godine.

Foto: Medija centar Beograd

Predmet je vraćen Osnovnom sudu u Vršcu na ponovno postupanje.

Cvetković je agenciji Beta rekao da će podneti krivične prijave protiv svih izvršilaca koji su zloupotrebili službeni položaj zbog brisanja privatnih video nadzora u Beloj Crkvi u vreme otmice, kao i krivične prijave zbog ograničavanja njegove slobode kretanja i oduzimanja pasoša.

„Tražiću da se kao svedoci na okolnosti izjasne oni koji su znali sve, a to su pre svega (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić, (premijerka) Ana Brnabić i ministar policije (Nebojša Stefanović). Pošto znaju sve pa neka nam kažu sve detalje: i gde sam se krio, ko me je sakrio, kako je to urađeno. Pa da vidimo šta znaju a šta su lagali, pošto im je politički bilo interesantno da pričaju“, naveo je Cvetković.

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna, kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna u rano popodne saopštili da je Cvetković pronađen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali „maske“, a treći koji nije nosio masku je imao „nešto slično policijskoj znački“.

Sat i po pre njegove konferencije za medije u Beogradu, tužilaštvo se oglasilo i u saopštenju za javnost navelo da je Cvetković lagao tokom davanja iskaza i da otmice u stvari nije ni bilo.

Tužilaštvo je najavilo podnošenje krivične prijave protiv njega. Cvetković je, međutim, na konferenciji za novinare odbacio ovakve navode tužilaštva i u vrlo emotivnom obraćanju medijima rekao da je bio otet.

Novinarska udruženja i pravni stručnjaci ukazali su na činjenicu da su 15. juna na konferenciji za novinare javnost o nestanku pa o pronalasku Cvetkovića obaveštavali organi koji nisu nadležni za to: predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Predistražni postupak, prema Zakoniku o krivičnom postupku, mora da vodi nadležno Okružno javno tužilaštvo u Vršcu.

Posle te navodne otmice, Cvetković je u julu 2018. godine bio fizički napadnut u Beloj Crkvi, a napadač je uhapšen.

Novinar je 18. jula prijavio da su nepoznate osobe pucale na automobil u kojem se u tom trenutku nalazio sa prijateljem, u blizini Bele Crkve.

I ta njegova prijava bila je deo optužbe protiv njega na suđenju pred Osnovnim sudom u Vršcu.

On je posle toga optuživao vlasti u Srbiji da sprovode torturu nad njim jer se interesuje za razotkrivanje slučaja ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Stefan Cvetković je lokalni novinar iz Bele Crkve, koji je nekada imao svoju lokalnu televiziju TNT, a sarađivao je svojevremeno i sa RTV B92, Radio Indeksom i Glasom javnosti.

Cvetković je i ranije prijavljivao pretnje smrću, a 2008. godine je i fizički napadnut, kada ga je pesnicom u glavu udario bivši policajac M. P, koga je potom privela lokalna policija.

Taj bivši policajac bio je suspendovan sa posla pošto su RTV TNT a potom i RTV B92 emitovale snimak na kojem se vidi da on konzumira narkotike.

Stefan Cvetković izjavio je u decembru 2015. da su mu nepoznati počinioci polupali automobil, nakon što su ga lokalni funkcioneri označili kao „legitimnu metu“, proglašavajući ga „stranim plaćenikom“.

„Nisam spreman da ustuknem pred sistemski raširenom korupcijom i kriminalom koji urušava temelje našeg društva. Još uvek verujem u univerzalnu vrednost: da je moguće ubiti novinara, ali da nije moguće ubiti istinu…”, poručio je tada Cvetković.

Cvetković je 2015. prijavio i veliki broj pretnji smrću njemu i njegovoj porodici i rekao da su pretnje počele nakon što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare u Vladi Srbije 7. avgusta, postavio pitanje o istragama u vezi sa navodnim zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine.

Tom novinaru je 15. decembra 2016. neko na automobilu napisao „mrtav“, a on je sumnjao da preteća poruka može da ima veze sa njegovim izveštavanjam o kriminalnom skladištenju i spaljivanju opasnog otpada u Beloj Crkvi.

Cvetković je 30. januara 2016. prijavio da mu je pretio i polomio mobilni telefon tadašnji zamenik predsednika opštine Bela Crkva Marjan Aleksić.

Godine 2017. prvostepeno je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

Bio je osuđen i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara. Presude je doneo Osnovni sud u Vršcu, a u sva tri slučaja sudila je sudija Cveta Kajević Grubišić.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović. Krivične prijave podnete su zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka.

Viši sud u Pančevu je kasnije ukinuo te presude.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend