05. jan 2017.

Suđenje NIN-u gotovo, ali ne i rasprava o slobodi medija

Presuda kojom je nedeljnik NIN kažnjen novčanom kaznom zbog povrede ugleda i časti Nebojše Stefanovića, ministra policije, i dalje je u fokusu javnosti. Stefanović je zadovoljan što je, kako kaže, presuda pokazala ko govori istinu. Međutim, novinarska udruženja stala su na stranu NIN-a i pozvali kolege na odbranu medijskih sloboda.

Trista hiljada dinara nije malo, ali za ministra policije Nebojšu Stefanovića taj novac ima drugo značenje. Zadovoljan je presudom, ali kaže da su lažne tvrdnje da je postupak trajao jedan dan i objašnjava da je prijavu podneo u avgustu, dok je presuda objavljena krajem decembra. Ponavlja da mu novac nije važan i da će ga dati u humanitarne svrhe.

“Hteo sam da pokazem da ne možete optužiti nekog za izvrešenje krivičnog dela bez ikakvog dokaza, jer to nije novinarska sloboda, to nije demokratija“, rekao je Stefanović.

Na pitanje da li će onda javnost u Srbiji u skorijoj budućnosti saznati ko je kriv za rušenje u Hercegovackoj, ministar policije je odgovorio: „Uveren sam da hoće”.

U NIN-u se ne slažu sa Stefanovićem da su objavili neistine i ostaju pri tvrdnjama da je za izostanak reakcije policije tokom i nakon rušenja u Savamali – odgovoran resorni ministar. Urednica NIN-a Vesna Mališić smatra da izjave ministra pokazuju da ne razume ulogu medija.

„Ako je u noći rušen deo grada bez toga da policija reaguje na pozive građana, gde su vezivani građani, to govori da policija nije radila svoj posao. Ako policija nije radila svoj posao, a ministar nije napravio internu kontrolu i utvrdio šta je odgovornost ljudi unutar njegovog resora, onda je uloga medija da njega označi kao najodgovornijeg čoveka za javašluk“, kaže Mališić.

Medijska zajednica pružila je podršku kolegama. U zajedničkom saopštenju vodećih novinarskih udruženja navode da su „zaprepašćeni“ tvrdnjom sudije Slobodana Keranovića, izrečenoj u presudi, da novinarski stav o političkoj odgovornosti ministra u Vladi Srbije spada u “nedopuštene”, “neistinite” i “nedozvoljene informacije”.

Dragan Janjić iz NUNS-a poziva kolege na solidarnost. „Ne sme se dopustiti da se sudskim presudama ukida pravo medija, ali i svakog građanina pojedinačno, da komentariše odluke i poteze koje prave vlasti. To je fundamentalno demokratsko pravo koje ne sme da bude narušeno i zato se organizujemo u zajednički front, bez obzira na razlike koje nas dele”, poručuje on.

Presuda je sumnjiva i pravnicima sa iskustvom u odbrani novinarskih sloboda, ali ih više brine brzina postupka. Milan Antonijević iz JUKOM-a kaže da je po tome slučaj Stefanović protiv NIN-a posebno zanimljiv i da ima indicija da je prekršeno pravo na pravično suđenje – neuobičajenim ubrzavanjem postupka.

“To sve začuđuje, naročito imajući u vidu da je bio prilično velik politički pritisak i okupljanje veoma važnih političara ispred suda, tako da je ta politička poruka očigledno uticala na brzinu samog postupka. Ovde treba voditi računa i o drugim postupcima koji se vode protiv medija, koje mi zastupamo, ali i neke druge organizacije i advokati, gde se ne vidi ovakva ažurnost sudova i to nam ukazuje na neke dvostruke standarde“, kaže Antonijević.

Antonijević apeluje na Visoki savet sudstva da preispita rad sudije Keranovića.

Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend