26. sep 2018.

Suđenje novinarima KRIK-a odloženo, Popović otputovao u Rusiju

Suđenje novinarima KRIK-a po jednoj od četiri tužbe ministra Nenada Popovića odloženo je danas jer se ministar nije pojavio u sudu zbog, kako je rečeno, njegove službene posete Rusiji. Ovo je drugi put da se suđenje po Popovićevim tužbama odlaže zbog njegovog putovanja u Rusiju.

Foto: Medija centar Beograd

Popović je trebalo danas da bude saslušan, međutim, pošto je sudu dostavljen dopis Vlade Srbije da je u službenoj poseti Rusiji, suđenje je odloženo za decembar. Osim Popovića, sud je trebalo da sasluša i glavnog i odgovornog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

Tužba po kojoj je trebalo da se održi današnje suđenje odnosi se na tekst „Netačno da Popović nema ofšor firme“ u kom je KRIK preneo Popovićevo saopštenje i reagovao na njegove tvrdnje da ne poseduje takve firme. 

Podsetimo, Popović je tužio je KRIK četiri puta zbog tekstova o njegovim ofšor poslovima koji su objavljeni u okviru međunarodnog projekta „Rajski papiri“ i u svakom postupku je zatražio milion dinara kao naknadu za povredu ugleda i duševnu bol.

Iako su advokati KRIK-a zatražili od suda da se svi postupci spoje u jedan, budući da se tužbe odnose na iste informacije, sud je to odbio pa su u toku četiri suđenja.

Popović se, osim na današnjem, nije pojavio ni početkom ovog meseca u postupku koji se vodi po drugoj tužbi jer je, takođe, službeno bio u Rusiji.

Novinari KRIK-a učestvovali su prošle godine u međunarodnom projektu „Rajski papiri“. Analizirajući papire procurile iz advokatske kancelarije „Appleby“ koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija, novinari su otkrili da Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze, kao i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama.

„Appleby“ ga je označio kao klijenta visokog rizika, pokazala su procurila dokumenta.

Novinari su pre objavljivanja priče pozvali Popovića na intervju i poslali mu precizna pitanja na mejl, ali on nije pristao da govori za KRIK.

KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno autentičnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend