26. apr 2023.

Suđenje novinarkama KRIK-a po tužbi Nikole Petrovića počelo ispočetka, on se nije pojavio

Suđenje novinarkama KRIK-a Dragani Pećo i Vesni Radojević po tužbi Nikole Petrovića, nekadašnjeg direktora Elektromreže Srbije i kuma predsednika države Aleksandra Vučića, počelo je danas ispočetka. Petrović, koji je novinarke tužio zbog teksta u kome su otkrile njegove skrivene poslove i kompaniju u Luksemburgu, nije došao u sud, a njegov advokat rekao je da je bolestan.

Suđenje u beogradskom Prvom sudu danas je trajalo samo pola sata. Advokati su izneli predloge dokaza, a novinarke KRIK-a istakle su da se ne osećaju krivim.

Sudija Dragan Nešić koji je nedavno preuzeo slučaj zbog čega je suđenje i počelo ispočetka objasnio je da sledi saslušanje optuženih novinarki i naveo da će to biti urađeno na sledećem suđenju, krajem aprila.

Na molbu advokatice novinarki Krune Savović da se Pećo i Radojević saslušaju danas, sudija je rekao da ima druge obaveze, te da nema vremena.

Nikola Petrović koji je tužio novinarke KRIK-a i tražio zatvorske kazne za njih, nije do sada saslušan na suđenju niti je objasnio pred sudom zašto je pokrenuo ovaj postupak. On to neće uraditi ni na sledećem ročištu jer će, kako je rekao sudija, biti vremena samo za saslušanje novinarki.

Petrović je, podsetimo, tužio novinarke zbog teksta koji je objavljen u okviru međunarodnog istraživanja „Otvoreni Luksemburg”. KRIK je tada otkrio je da je Petrović bio vlasnik ofšor firme u Luksemburgu i da je preko nje ušao u posao sa biznismenom sa kriminalnim vezama Stankom Subotićem, od koga je ispod cene kupio avio-kompaniju. 

U tužbi se navodi da su novinarke KRIK-a u istraživanju nezakonito koristile Petrovićeve lične podatke – iako u tekstu takvi podaci nisu objavljeni, već samo informacije o kompanijama koje potiču iz zvaničnih dokumenata.

Petrović tužbom traži zatvorske kazne – dva meseca za Pećo i mesec dana zatvora za Radojević.

Njegova tužba jedna je od 11 po kojima se vode postupci protiv novinara i urednika KRIK-a. Članovi redakcije, kao i medijske i novinarske organizacije, smatraju ove tužbe SLAPP tužbama, odnosno onim koje se podnose isključivo sa ciljem zastrašivanja i pritiska, kako više ne bi pisali o toj temi. Više o ostalim tužbama pročitajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend