26. apr 2023.

Svi gafovi RTS-a: Od „pomeni Đilasa ako hoćeš“ do Vesićevog reglera

Snimak razgovora uoči početka emisije Radio televizije Srbije "Oko", u kome predsednik Republike Srpske Milorad Dodik vređa porodicu Novaka Đokovića, nije prvi slučaj "curenja" snimaka s javnog servisa.

Snimak ekrana, RTS

Tadašnji predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić bio je krajem 2020. godine gost na RTS u emisiji „Četvrtkom u devet“. Na društvenim mrežama se, nakon gostovanja, pojavio snimak razgovora sa voditeljkom Nadom Gogić, koji se odvijao za vreme reklama.

Voditeljka je tada pitala Dačića „šta bi mogao da priča“ ili „koga bi mogao da pomene“.

Nakon što je Dačić govorio o raspravama, u jednom trenutku ga je voditeljka Nada Gogić pitala: „Hoćeš…? Imam sad o ovome, pa da nastaviš o Zorani i Bajatoviću”, rekla je, dok Dačić odgovara: „Neću bre, kakav Bajatović“.

„Ajmo onda Vašingtonski sporazum i izbori na Kosovu i završavamo. Đilasa ako hoćeš pomeni“, rekla je voditeljka RTS Dačiću, na šta je dodao: „Ja mislim da Đilasa nisam ni spomenuo uopšte večeras“. „Ko je, bre, Đilas? Da ti kažem jednu stvar. To su, bre, amateri“, rekao je još Dačić.

Afera „regler“

Sada se vraćamo u 2018. godinu. Emisija „Uptinik“, a u njoj sučeljavanje Dragana Đilasa i Gorana Vesića. Zbog rasprave u emisiji navodno je Regulatornom telu za elektronske medije stiglo niz prigovora gledalaca. Žalili su se jer nisu čuli šta govori predstavnik naprednjaka. To tvrdi članica Saveta REM-a Oliver Zekić i pita RTS – zašto?

Poziva se na službu za nadzor regulatornog tela koje je, kaže, utvridlo da je RTS visinom tona favorizovao Đilasa tj. da je režija tokom rasprave Vesiću za čak dva decibela smanjila zvuk.

Vesić je tada govorio o tužbi protiv RTS-a, do je Đilas rekao da je priča o spuštanju reglera „toliko besmislena da je ne bi uopšte komentarisao“.

Aleksandar Vučić je zbog „afere regler“ RTS-u postavio ulitmatum: neće kročiti na tu televiziju dok s istom ne potpiše ugovor da njegov čovek može da sedi u režiji i kontroliše da se ne diraju regleri.

Radio televizija Srbije je tada saopštila da je pomoću priznatih stručnjaka za zvuk izanalizirala slučaj regler.

Spot za domaće filmove

Pažnju gledalaca privukao je i najavni spot za domaće filmove, koje je RTS emitovao radnim danima. Mnogi su u njemu videli „subliminalne poruke“.

Podsetimo se kako je taj spot izgledao:

Dodik i Đokovići

Snimci predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pred gostovanje na RTS-u u kojima vređa porodicu Đoković postali su viralni na društvenim mrežama.  Na pitanje portala N1 za reakciju, Srđan Đoković je samo kratko odgovorio da „nema komentara“.

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Vukanović objavio je video koji je nastao uoči snimanja emisije na RTS i nije objavljen na televiziji. Dodik je, kako se može čuti, rekao da su Đokovići „teški“ i izneo brojne uvrede.

„Mada su, mogu ti reći, malo ovi Đokovići teški u pi**u materinu, uf… Naši ljudi to doživljavaju na emociju, a kada uđeš u posao auuu. Ciganija poprilična, mogu ti reći… Oni saradnici njegovi, još izgubi…“, rekao je on u razgovoru sa novinarom Gorislavom Papićem pred početak emisije “Oko”.

Radio-televizija Srbije saopštila je da je snimak razgovora uoči početka emisije „Oko“ nelegalno objavljen i poziva MUP Srbije i BIA da sprovedu istragu o tome.

S. S.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend