02. apr 2019.

„Trampov saradnik“ i simpatizer SNS pretio i Danasu

Osoba koja se predstavlja kao Bogoljub Pješčić, „pripadnik administracije Donalda Trampa“, pretio je i novinarki Danasa koju je na redakcijski telefon pozvao u petak nakon što smo objavili saopštenje MUP-a u kojem se navodi da je saslušano jedno lice zbog pretnji direktoru programa N1 za Srbiju Jugoslavu Ćosiću i glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću.

Foto: Facebook, preuzeto sa danas.rs

– Ukoliko u roku od 10 minuta ne povučete vest sa sajta, tužiću vas i tražiti milion dolara odštete. Ja sam član administracije Donalda Trampa i američki državljanin. Ne možete mi ništa, a meni će biti drago da od soroševaca uzmem milion – rekla je osoba koja se predstavila kao Bogoljub Pješčić, poručivši našoj novinarki da će ostati bez posla, ali da mu „nimalo nije žao zbog toga“.

Istog dana na fiksni redakcijski broj telefona ista osoba pozvala je i glavnog urednika Danasa Dragoljuba Dražu Petrovića.

– Rekao je da smo objavili informaciju na sajtu da je on saslušan zbog pretnji, te da će da nas tuži. Kada sam mu predočio da se u tom tekstu nigde ne pojavljuje njegovo ime, rekao je da će on preko svojih veza u američkoj administraciji da nas Amerikancima predstavi u najgorem svetlu… Odgovorio sam mu: „Odlično! Uradite to! I pozdravite Trampa!“, te mu zalupio slušalicu – kaže glavni urednik Danasa.

Objave na društvenim mrežama Bogoljuba Pješčića jasno pokazuju da je simpatizer naprednjaka i da podržava politiku Aleksandra Vučića, ali glavni urednik Danasa kaže da je apsurdno prijavljivati svaku osobu koja se javi u redakciju da bi se bunila zbog nekog teksta i pretila tužbama i nekakvim vezama „u Americi“ .

– Ako ta osoba, kako god se zvala, nastavi da proganja naše novinare, svakako ćemo ga prijaviti MUP-u, zasad ga tretiramo kao i sve druge koji se na dnevnom nivou javljaju u redakciju, naročito u periodima kada je Palmotićeva prebukirana. Takvima je za početak najbolje zalupiti slušalicu – objašnjava Draža Petrović.

Pješčić je, kako navodi Udruženje novinara Srbije, bio vlasnik internet provajdera „Absolut OK“, koji je pre osam godina prodat investicionom fondu iza koga je stajao vlasnik SBB-a, „Junajted grupe“ i televizije N1 Dragan Šolak. Ta informacija je režimskim medijima bila sasvim dovoljna da „dželata“ proglase „žrtvom“, umesto da akcenat stave na pretnje kojima su bili izloženi novinari N1 i Bete. Tako su Ćosić i Janjić bili prinuđeni da objašnjavaju svoje veze sa Pješčićem i demantuju njegove izjave. U tabloidima su oni predstavljeni kao prijatelji, a ne žrtve ozbiljnih pretnji (Janjiću je rečeno da će Beta goreti).

Sa druge strane, iza fantomske Fejsbuk stranice Srbija naša zemlja, sa koje se mesecima puštaju sponzorisani tekstovi u kojima se satanizuju nezavisni mediji, po svemu sudeći stoji upravo Pješčić. U izjavi za UNS, on to nije potvrdio, ali ni demantovao.

„Što vas to interesuje? I da imam i da nemam veze sa tom stranicom, to je moja privatna stvar“, rekao je Pješčić. Nije želeo da odgovori ni na pitanje da li učestvuje u kreiranju njenog sadržaja. Ta stranica, između ostalog, navodi da iza N1 i Dragana Šolaka stoji Soroš i „bivša Klintonova propala administracija“. Nezavisni novinari, uključujući i novinare Danasa, predstavljeni su kao „izdajnici i strani plaćenici“ kojima administratori svakodnevno crtaju metu na čelu. Iako smo više puta pisali o ovoj stranici upozoravajući nadležne o pretnjama, objave pune mržnje i pretnji ne prestaju. Poslednji „projekat“ ove stranice je izrada „dokumentarnog“ filma o nastanku i finansiranju agencije Beta. Srbija naša zemlja nema impresum, niti su im tekstovi potpisani.

– Ne treba puno promišljanja da bi se zaključilo ko stoji iza ove stranice. Po retorici je vrlo slična onoj koju koristi Pješčić, a očigledno je i da stoji neko ko ima puno novca, čim se svakodnevno reklamira sponzorisanim objavama. Poruke koje dobijam i one koje se objavljuju na sajtu imaju mnogo sličnosti – ukazuje za Danas urednik Bete Dragan Janjić. On dodaje za naš list da je tačno da poznaje Pješčića, ali da nisu prijatelji niti zna čime se on danas bavi.

– Čoveka poznajem jer je bio vlasnik ili suvlasnik provajderske kuće „Absolut OK“, koja je bila provajder za internet komunikaciju Bete. NJegovo objašnjenje da nije pretio Beti već da me je „prijateljski“ upozorio je smešno. Kad vam neko pošalje poruku da će neko upasti u agenciju i da će Beta biti spaljena, to je otvorena pretnja koja mora biti prijavljena – ističe Janjić. Međutim, on je došao u situaciju da mora da se brani i da je postavljena teza da je sam kriv što je Beti prećeno.

– Beta je kriva visokim predstavnicima vlasti što se uopšte žali. Policija je, sa druge strane, bila krajnje profesionalna i na nju nemam zamerku – naglašava Janjić.

Bogoljub Pješčić je saslušan i zbog toga što je 15. marta pozvao Jugoslava Ćosića, predstavljajući se kao službenik američke ambasade, izrazivši kritiku zbog izveštavanja te televizije o masakru u džamijama na Novom Zelandu. On je za UNS rekao da Ćosića poznaje godinama, da su se družili i da imaju zajedničke prijatelje, što je Ćosić demantovao.

– Nikada u životu nisam bio prijatelj tog čoveka, nikada s njim nisam razgovarao, nikada ga čak nisam ni sreo ili ne da se toga sećam. On tvrdi da smo prijatelji od devedesetih, a ja sam tokom celih devedesetih bio van Srbije. I danas sam ponovio da mi se on predstavio kao službenik američke ambasade. Pokušao je kasnije da predstavi taj razgovor kao razgovor dva poznanika, a to je netačno. Ponovio sam da je meni u tom razgovoru rečeno da će mi doživotno biti zabranjen ulazak u SAD, da će N1 snositi konsekvence zbog svog izveštavanja i da se izjasnim u vezi sa događajima na Novom Zelandu – rekao je Ćosić za UNS.

Za naš list je dodao da nema šta više da kaže na tu temu i da ne može da veruje da se u medijima toliki prostor daje čoveku koji se lažno predstavlja i upućuje pretnje.

„Srbijo, pomozi“

Nakon što je Bogoljub Pješčić saslušan u policiji, Srbija naša zemlja je ponovo pustila sponzorisanu objavu, ovoga puta sa sadržinom da im je onemogućeno ustavno pravo na rad, te da se osećaju progonjeno i da su izloženi pretnjama. „Srbijo, pomozi“, poručuju sa Fejsbuk stranice na kojoj ih prati blizu 100.000 ljudi, od kojih većina takođe učestvuje u satanizaciji nezavisnih medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend