28. okt 2017.

Tri meseca bez Vučića na naslovnoj i Kuriru račun odblokiran

Opasnost da Adria media grupa "osujeti, onemogući i učini neefikasnim naplatu poreza" očigledno više ne postoji, jer je pre dva dana Poreska uprava odblokirala račune ove kompanije.

Na adresu AMG-a je stiglo obrazloženje PU da kompanija „nema dospelih obaveza prema Poreskoj upravi“, što bi u prevodu značilo da posle više od tri meseca konačno može normalno da radi.

„Stigla su nam rešenja kojima se ukidaju privremene mere na osnovu kojih su nam bili blokirani računi od juna 2017. U rešenjima stoji da Adria media grupa nema dospelih obaveza prema Poreskoj upravi, tako da od juče možemo normalno da radimo“, rekao je šef korporativnih komunikacija AMG Želimir Bojović, dodajući u saopštenju da ova kompanija ne duguje ni jedan dinar Poreskoj upravi.

Međutim, prema tvrdnjama nadležnih u kompaniji Adria media, ni letos kada su im računi blokirani AMG nije dugovala ništa. Poreska uprava im je tada, kako će kasnije objasniti u saopštenju, račune blokirala „preventivno“, a šta se u međuvremenu desilo da se u PU predomisle juče smo pokušali, ali ne i uspeli da saznamo.

Sudeći prema podacima Narodne banke Srbije, AMG u poslednje tri godine nije ni predstavljala opasnost po državu jer „nije evidentirano da postoje neizmirene obaveze Adria media grupe“ u tom periodu.

Računica Poreske uprave je očigledno bila drugačija u odnosu na onu NBS te su računi AMG blokirani 6. jula. Dnevni list Danas je tada u nastavcima pisao o ovom slučaju, međutim, oba pokušaja da dobijemo odgovor od Poreske uprave zbog čega je „preventivno“ blokirala račun Adria media grupe sredinom jula ostala su bezuspešna.

U prvom se Poreska uprava, pozivajući se na Zakon o poreskom postupku, tačnije na njegov član 7, branila „ćutanjem“, odnosno odredbom o tajnosti podataka. Drugi put – kada su iscrpeli mogućnosti pozivanja na Zakon – ostalo je samo ćutanje.

Poreska uprava nam tako između ostalog nije odgovorila na pitanje kojim odredbama su definisani kriterijumi za utvrđivanje sumnje da „postoji opasnost da poreski obveznik osujeti, onemogući i učini neefikasnim njegovu naplatu“, ni da li su u ovom konkretnom slučaju odlučili na osnovu arbitrarne procene. I ovog puta smo ostali bez odgovora iz PU, te se postavlja pitanja da li je arbitrarna procena i sada bila jedino čime su se rukovodili u ovoj instituciji kada su odlučivali da posle više od tri meseca odblokiraju račune kompanije koja se bavi izdavanjem novina.

Umesto arbitrarne procene, analizom naslovnih strana dnevnog list Kurir, vodeće publikacije Adria medije, nameće se jedan drugi zaključak.

Naime, u junu ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čak 18 puta bio glavni akter na naslovnoj strani, uglavnom u negativnom kontekstu. Sledećeg meseca Poreska uprava AMG-u blokira račun, kada sukob na relaciji Kurir-Vučić eskalira, a predsednik Srbije prelazi put od „diktatora“ (8. jul), „lešinara“ (9. jul) do „lažovčine i očajnika“ (26. jula).

Međutim, posle otvorenog pisma vlasnika AMG Aleksandra Rodića, Aleksandar Vučić je poslednji put na naslovnoj Kurira bio 3. avgusta i to kao deo priče o direktorki Poreske uprave. Nakon toga, gotovo tri meseca predsednik Srbije nijednom nije „zaslužio“ naslovnu stranu – bilo da je u pozitivnom, ili negativnom kontekstu.

U poslednja dva meseca, Kurir se bavio pojedinim članovima partije koju predvodi Vučić, poput Zorana Babića ili Siniše Malog, Nebojše Stefanovića, ali akcenat je, pre svega, bio na ubistvu Željka Ražnatovića Arkana (kome je posvećeno čak sedam naslovnih strana u septembru) ili ubistvu pevačice Jelene Marjanović koje je u poslednja dva meseca čak 15 puta bilo glavna tema u Kuriru.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend