15. jul 2017.

Poreska uprava „štiti“ Kurir od samog Kurira

Oba pokušaja da dobijemo odgovor od Poreske uprave zbog čega je "preventivno" blokirala račun Adria media grupe prošle nedelje ostala su bezuspešna.

Ilustracija: Cenzolovka

U prvom se Poreska uprava, pozivajući se na Zakon o poreskom postupku, tačnije na njegov član 7, branila „ćutanjem“, odnosno odredbom o tajnosti podataka, drugi put – kada su iscrpeli mogućnosti pozivanja na Zakon – ostalo je samo ćutanje.

Javnost je tako uskraćena za odgovore koji član zakona dozvoljava mogućnost blokade računa i pre nego što je utvrđeno postojanje poreske obaveze, a koji dozvoljava blokadu zbog sumnje da „postoji opasnost da poreski obveznik osujeti, onemogući i učini neefikasnim njegovu naplatu“, kako se od reči do reči navodi u Rešenju PU dostavljenom Adria media grupi prošlog četvrtka.

Poreska uprava nam nije odgovorila ni na pitanje kojim odredbama su definisani kriterijumi za utvrđivanje ove sumnje, ni da li su u ovom konkretnom slučaju odlučili na osnovu arbitrarne procene.

Na sva ova pitanja PU je, pozivajući se na član 7. Zakona o poreskom postupku odgovorila Danasu da se „svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju i čuvaju kao tajni podatak“.

Međutim, kako isti taj član Zakona predviđa da obaveza čuvanja tajnog podatka nije povređena ukoliko se poreski obveznik pismeno saglasi sa njegovim objavljivanjem, Danas je pribavio i pismenu saglasnost Adria media grupe. Ali ni to nije pomoglo – odgovor nije stigao. Po principu „većeg katolika od pape“ Poreska uprava se našla u ulozi većeg zaštitnika AMG od njih samih.

Poreska uprava je Danasu prećutala i po kom osnovu je AMG račun blokiran za iznos od nula dinara, ali i informaciju koja nema direktne vezu sa ovom kompanijom – koliko je ovakvih rešenja PU ranije izdala?

Na ćutanje smo ovih dana naišli u još jednoj državnoj instituciji, Narodnoj banci Srbije, od koje smo tražili da nam dostavi spisak firmi kojima je u poslednjih pet godina račun bio u blokadi po zahtevu PU za iznos od nula dinara. Nije pomoglo ni to što smo se poput PU pozvali na isti član Zakona koji kaže da podaci o poreskom dugu ne spadaju u kategoriju tajnih podataka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend