01. sep 2017.

Zbog blokade računa, novinari Kurira ostali bez plate

* Država blokirala AMG zbog duga od 0 dinara * Rešenje o blokadi bez obrazloženja * Novinarima zdravstvene knjižice overene samo do kraja septembra * Poreska uprava ne odgovara na novinarska pitanja o AMG-u, čak ni pošto je dobila pisanu saglasnost te firme da medijima da sve tražene podatke o njoj

Sledeće nedelje biće tačno dva meseca koliko se račun Adrija medija grupe, firme koja izdaje list Kurir, po nalogu Poreske uprave nalazi u blokadi. AMG je blokiran zbog poreskog duga od nula dinara.

Koliko je poznato, to je jedini primer u Srbiji da su poreznici blokirali firmu koja im ništa ne duguje. Direktna posledica ovog poteza države je da 200 zaposlenih u AMG-u ovog meseca nisu dobili plate, a pošto su im zdravstvene knjižice overene do septembra, novinari Kurira od oktobra neće moći ni kod lekara da odu.

Sagovornici Danasa iz ove redakcije kažu da im je pre nekoliko dana rečeno da „novca za plate ima, ali da nema načina da im se on isplati“. Kad im je prethodna plata isplaćena, firma je takođe bila u blokadi, ali je to tada urađeno asignacijom, što znači da je neko preduzeće koje duguje novac AMG-u, umesto na račun AMG-a, novac uplatilo direktno radnicima za plate. U pitanju je zakonom dozvoljena operacija, ali su se posle toga AMG-ovi dužnici povukli i više ne pristaju na asignaciju, što znači da novinari Kurira sada ne mogu da dobiju platu.

Zaposleni u AMG-u veruju da je razlog za naprasnu promenu stava partnerskih firmi isti kao i razlog za blokadu njihovog računa – zaokret u uređivačkoj politici Kurira, koji je počeo da oštro kritikuje vlast. Odnosno, strah AMG-ovih dužnika da će proći isto kao AMG ako budu nastavili da mu „pomažu“ pristajanjem na asignacije.

Time je država uspešno zatvorila sve finansijske kanale Kuriru i sada može prosto da čeka da se taj list uruši sam od sebe, tako što će ga novinari napustiti kada više ne budu mogli da izdrže bez plata. Ili će pre toga vlasnik Aleksandar Rodić radnike isplatiti u kešu ili po nekom drugom osnovu, gde će ga država sačekati optužbom za protivzakonito postupanje. Ili će biti primoran da novine proda.

Sve to naravno ne znači da država sama postupa po zakonu.

Prva sporna tačka je to što je AMG blokiran bez da je Poreska uprava u svom rešenju objasnila zašto ga blokira. Naime, zakon zaista daje pravo Poreskoj upravi da blokira i onu firmu kojoj još nije utvrdila porez, „ali je pokrenut postupak utvrđivanja ili kontrole“, a postoji opasnost da poreski obveznik neće platiti porez ako bude utvrđen. Međutim, u istom članu zakona u kojem se Poreskoj upravi daje ovo pravo, nameće joj se i obaveza da u svom rešenju o blokadi pismeno obrazloži zašto „smatra da postoji opasnost da poreski obveznik osujeti, odnosno onemogući naplatu nedospelog poreza“.

Ovo obrazloženje Poreska uprava u svom rešenju nije dala, čime celo rešenje postaje nezakonito. Međutim, rok za odlučivanje o žalbi na rešenje koja se izjavljuje Ministarstvu finansija, a zatim i za postupanje po toj odluci su takvi da novinari Kurira mogu ostati bar tri meseca bez svojih plata.

U AMG-u su ranije saopštili da su se na rešenje Poreske uprave žalili, a u Ministarstvu finansija juče nisu odgovorili na pitanje Danasa poslato tokom popodneva, da li su doneli odluku po tom rešenju, niti kad će. Ako bi Ministarstvo stalo na stranu Poreske uprave skoro sigurno, osim ako se ne zaključi „mir“ između Kurira i Vlade Srbije, AMG-u kao opcija ostaje samo tužba Upravnom sudu, koji nema fiksni rok za odlučivanje.

Ponašanje Poreske uprave nakon blokade računa je takođe vrlo simptomatično. Poreznici su tako odbili da novinarima (uključujući i Danasovim) pruže informacije o razlozima blokade, osnovu sumnje da AMG neće platiti porez koji mu eventualno bude utvrđen, kao i podatke o tome da li su ijednoj firmi ikada ranije iz ovih razloga blokirali račun.

Poreska uprava se pozvala na član zakona koji joj zabranjuje da bez saglasnosti AMG-a bilo kome daje podatke o njenom poslovanju i dugovanjima. Kada je Danas pribavio pisanu saglasnost generalnog direktora AMG-a kojom se poreznicima dozvoljava da našem listu daju sve podatke koje smo tražili, Poreska uprava je prestala da odgovara na naše dopise i već mesec dana nam ne dostavlja odgovore. U Poreskoj upravi nam nisu odgovorili čak ni nakon što smo ih obavestili da ćemo biti primorani da izjavimo žalbu povereniku za informacije od javnog značaja zbog njihovog nepostupanja po zakonu.

1 komentar za: “Zbog blokade računa, novinari Kurira ostali bez plate

 1. pera

  Iskreno, zaslužili su i gore!
  Dok Vučić nije uleteo u ljubav sa Mitrovićem i Vučićevićem, Kurir je bio pravi „Vučićev zabavnik“.
  Nisu odobravali ni jedan komentar koji negira Vučića ili laži koje je i tada plasirao putem medija.
  Danas ne objavljuju ni jedan komentar, koji ima kritički osvrt na njihovo ponašanje.
  Šta nam to govori?
  Oni nisu ni novina, ni novinari.
  Oni su obični lešinari, željni senzacionalizma. Igrom slučaja izigrani od čoveka, koji im je godinama bio predmet obožavanja, a inače je najveći lažov ikada.
  Svaki novinar ili novina, koji se bave cenzurom, zaslužili su sve što im se dešava, jer ako neko, ko u svojoj vokaciji ima imperativ istine, guši istinu, to je veći zločin, nego kada lažov laže.

  01. сеп 2017. at 23:56

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend