13. jul 2017.

Neistinite informacije o dugu, nikada nam nije izdato poresko rešenje

Adrija Medija Grupa (AMG) danas u saopštenju naziva skandaloznom izjavu direktorke Poreske uprave Dragane Marković da je Kuriru izdato poresko rešenje i da ima poresku obavezu, napominjući da je Kurir štampano izdanje kompanije AMG i da se poreska obaveza može utvrditi jedino izdavaču, "što nikada nije učinjeno".

U saopštenju AMG poziva Poresku upravu i direktorku da odmah obaveste javnost Srbije da li AMG ima neka dugovanja na ime poreza i kolika su ta dugovanja.

Dana 8. i 9. 6. 2017. godine Poreska uprava je izdala uverenja u kojima je navedeno da AMG nema dospelih poreskih obaveza i da su sve obaveze prema AMG izmirene.

Prema stavu AMG, Poreska uprava je poresku kontrolu nezakonito nastavila tako što je 14. 6. 2017. godine donela protivzakonitu privremenu meru kojom se AMG zabranjuje raspolaganje novčanim sredstvima u okvirnom iznosu od 16 miliona dinara.

Pošto privremena mera od 14. 6. 2017. godine „nije ostvarila svoju svrhu“ da AMG onemogući poslovanje i izdavanje dnevnih novina Kurir, ukazuje se u saopštenju, Poreska uprava je dana 6. 7. 2017. donela novu privremenu meru kojom blokira sve račune AMG u cilju gašenja 57 štampanih i 26 veb izdanja ove medijske kuće.

„Nova privremena mera doneta je 6. 7. 2017. bez ikakve kontrole, protivzakonito. Nakon donošenja iste, Poreska uprava protivzakonito donosi novi nalog za terensku kontrolu AMG i isti antidatira na 5. 7. 2017. godine, a uručuje ga tek 10. 7. 2017.godine“, navodi se u saopštenju i detaljno obrazlaže zašto je ova privremena mera nezakonita.

U saopštenju se konstatuje da je privremenom merom de fakto zabranjeno poslovanje AMG i onemogućeno da objavljuje dnevne novine Kurir i brojna druga izdanja, čime je povređeno pravo na slobodu medija iz ?lana 50 Ustava Republike Srbije.

Privremena mera je doneta suprotno zabrani iz člana 4 stav V Zakona o javnom informisanju i medijima, po kome se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati i ograničavati zloupotrebom javnih ovlašćenja, navodi AMG, čijim su zaposlenima uskraćena su brojna Ustavom i zakonom zagarantovana prava.

Može se utvrditi da Poreska uprava nije dostavila AMG nikakvo poresko rešenje, a verovatno ga nije ni donela, naglašava se u saopštenju i zaključuje da su „neistinite informacije o postojanju nekakvog poreskog duga koje je iznela direktorka Poreske uprave“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend