09. mar 2017.

Tri tužbe protiv Ljubiše Marinkovića – suđenja odložena za 4. april

Kako je za sajt UNS-a rekao Marinković, iako su mu tužbe i sudski pozivi da se pojavi na pretresu stigli manje od 24 sata pre zakazanog suđenja, on je juče došao u sud u zakazano vreme.

„Došao sam, ali se advokat tužilaca nije pojavio. Inače, svo troje tužilaca imaju jednog advokata, supruga načelnice Ljubinke Jelić. Sudija me je obavestio da je on tražio odlaganje suđenja. Na moju konstataciju da sam i ja došao da tražim odlaganje jer sam i tužbu i pozive dobio veče pre, on je rekao da je o tome obavešten i da je zbog toga svakako planirao da odloži suđenje“, rekao je Marinković.

Marinković je dodao da sada ima dovoljno vremena da sa svojim advokatom pripremi odbranu.

„Pripremiću se dobro, mislim da su tužbe neosnovane i da su ove tužbe neverovatan pritisak na mene. Ovakvu presiju nikada nisam video ni doživeo, a tokom svoje karijere trpeo sam razne pritiske“, kaže Marinković.

Podsetimo, pozivar Osnovnog suda u Boru uručio je Marinkoviću 7. marta u 19 sati tri tužbe sa pozivima za pretrese zakazane za naredni dan, sva u razmaku od po 15 minuta – prvi pretres bio je zakazan u 14, drugi u 14.15, a treći u 14.30 sati.

Tužbe su Osnovnom sudu u Boru podnete 14. februara 2017. godine. Sve tri tužbe protiv Marinkovića su tužbe za uvredu po članu 170, stav 2 Krivičnog zakonika, a zbog kolumni koje u toku 2016. godine objavljivao na sajtu: bor-sve.net.

„Za sve što sam napisao spreman sam da se branim na sudu. Iako se od avgusta prošle godine ne vodim kao zaposlen u DOO MM Boned, preduzeću koje izdaje navedene novine, već sam na birou rada, ne znači da nemam slobodu pisanja, govora i iznošenja stavova, za koje sam i odgovoran“, kaže Marinković.

On ističe da je ovde problem neverovatna efikasnost suda.

„Do zakazanog pretresa nisam imao vremena sa advokatom ni da pročitam tužbe, a ne da se pripremim za suđenje“, rekao je Marinković za sajt UNS-a.

On kaže da smatra da je pozadina svih tužbi lična osveta predsednika Opštine Bor Živorada Petrovića, zbog iznošenja niza informacija i napisanih tekstova u kojima se ukazuje na nepravilnosti u radu lokalne samouprave u Boru, pa i postojanja zloupotrebe službenog položaja Petrovića i njegovih saradnika.

„Prvi takav slučaj je bio kada sam od strane Petrovića isteran iz prostorija Mesne zajednice Gornjane sa sastanka na koji sam pozvan da prisustvujem od strane predsednika saveta. Tada je i UNS reagovao saopštenjem“, rekao je Marinković i dodao da su „ekspresne tužbe, čiju osnovanost će utvrditi sud, akt zastrašivanja kako bih odustao od postavljanja pitanja po Zakonu o dostupnosti informacija i kako bih prestao da pišem tekstove koji pokazuju samovlašće nekoliko ljudi na odgovornim mestima u Boru. Uprkos svemu, nastaviću da pišem, a sva pitanja na koja nisam dobio odgovore ću proslediti Povereniku za informacije od javnog značaja“.

Advokat UNS-a Zoran Lakićević smatra da postupanje suda u ovom slučaju nije uobičajeno ni pravilno.

„Dostavljanje poziva preko pozivara van radnog vremena i dan uoči održavanja tri pretresa koji su zakazani u razmaku od po 15 minuta jeste očigledno pogrešno i ne može se opravdati potrebom efikasnosti rada, jer takvo postupanje vodi nužnom odlaganju pretresa i gubljenju vremena i termina za suđenje“, rekao je Lakićević za sajt UNS-a.

On je dodao da ne može reći da je reč o zastrašivanju, jer razlozi za navedeno pogrešno postupanje mogu biti različiti, pa to može biti i potreba suda da utvrdi blagovremenost privatnih krivičnih tužbi, s obzirom da iz njihove sadržine očigledno proizlazi da su podnete po isteku roka od tri meseca od dana objavljivanja spornih tekstova, što ukazuje na neblagovremenost tužbi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend