08. mar 2017.

Tužba protiv NIN-a, državni udari i „Necenzurisane laži“ u izveštaju Stejt departmenta

Mesto: Beograd Datum: 25.07.2016 Dogadjaj: POLITIKA/KIOSK - predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vuèiæ posetio je izložbu Službe za informisanje SNS "Necenzurisane laži" Licnosti: Aleksandar Vuèiæ

Pominje je i Stejt department: Aleksandar Vučić na izložbi „Necenzurisane laži“ (Foto: FoNet / Zoran Mrđa)

U izveštaju se kaže da su nezavisni mediji generalno bili aktivni i da su izražavali različite stavove, ali i da je „bilo izveštaja da je vlast vršila pritisak na medije“ i uticala na njihovo izveštavanje.

Jedan od načina, prema izveštaju, jesu ekonomski pritisci koji su ponekad medije dovodili do autocenzure, a koje država vrši preko budžeta koji raspoređuje medijima.

„Finansijski pritisci su u mnogim medijima oblikovali uređivačku politiku i izveštavanje, kao i uslove u kojima novinari rade“, stoji u izveštaju Stejt departmenta.

U ovom dokumentu se podseća i na otpuštanja na Radio-televiziji Vojvodine u maju prošle godine, kao i na promene u uredništvu pokrajinskog javnog servisa i tvrdnje da su otpuštanja rezultat političkih pritisaka od strane nove pokrajinske vlade u kojoj Srpska napredna stranka ima većinu.

Podseća se i na to da je Ljiljana Smajlović dala otkaz u Politici zbog, kako je rekla, odsustva uređivačke slobode i mešanja menadžmenta i vlasnika u rad redakcije, kao i na izložbu naprednjaka „Necenzurisane laži“.

U izveštaju se takođe konstatuje da Tanjug nije privatizovan iako je, po medijskoj strategiji i setu medijskih zakona, to trebalo da bude, kao i da država i dalje ima udeo u vlasništvu Večernjih novosti i Politike.

Spominju se i dešavanja koja su pratila rušenje u Savamali u izbornoj noći 24. aprila, nakon čega je NIN objavio tekst u kome se kao jedan od odgovornih spominje ministar policije Nebojša Stefanović, koji je nakon toga tužio taj list i dobio ga u prvostepenoj presudi.

Kada je reč o napadima i pretnjama, izveštaj Stejt departmenta oslanja se na podatke NUNS-a koji je tokom 2016. godine zabeležio osam slučajeva fizičkog napada na novinare, 25 verbalnih napada, jedan napad na imovinu i 26 drugih pritisaka.

U ovom poglavlju navode se i „državni udari“ za koje su na Pinku i u Informeru optuživani novinari i aktivisti. U tim medijima oni su nazivani izdajnicima i stranim plaćenicima, uz objavljivanje njihovih imena i fotografija.

Ceo izveštaj Stejt departmenta možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend