13. mar 2023.

Tužba Rešetki zbog prenošenja izjava opozicione narodne poslanice još jedan vid pritiska na slobodne medije

Predsednica Skupštine opštine Gadžin Han Marija Cvetković tužila je pred Višim sudom u Beogradu Rešetku, glavnog i odgovornog urednika ovog portala sa sedištem u Leskovcu Dragana Marinkovića zbog navodne povrede ugleda i časti jer su preneli izjave opozicione narodone poslanice iz Niša Jelene Milošević (SSP).

Naime, Miloševićeva je u više navrata, sa priloženim dokazima iznosila sumnje da je Javno preduzeće “Direkcija za izgradnju” Gadžin Han izgubila pravo nad eksploatacijom kamenoloma zbog nameštanja posla firmi devera predsednice Skupštine opštine, za šta ona sad od samog portala, urednika Marinkovića, ali i poslanice Jelene Milošević traži novčanu nadoknadu u iznosu od 400.000 dinara.

“Drago mi je što me je gospođa Cvetković tužila. Konačno će i šira javnost imati priliku da se upozna sa svim nepravilnostima na koje sam ukazivala, ali i sa novim dokumentima do kojih sam došla i koje ću dostaviti sudu. Ali tužiti lokalni medij i novinara samo zato što su prenosili moje izjave, to je potpuno neverovatan i sramotan postupak. Ovo je nedopustiv pritisak na male lokalne medije i poruka za ubuduće – da se slučajno ne usude da prenesu izjave opozicionih političara i da pišu o korupciji. Da ugled i čast mogu da se kupe, pa da sakupimo taj novac i damo pojedinima, da kupe pa da imaju. Ali nažalost, novcem ne može baš sve da se kupi”, komentariše takođe tužena narodna poslanica.

I pravna zastupnica portala Rešetka i novinara Dragana Marinkovića Jovana Vučković Pejčić smatra da je ova tužba klasičan pokušaj pritiska na slobodu medija.

“Pravno gledano, novinar je postupao u svemu u skladu sa odrdedbama Zakona o javnom informisanju i medijima. U konkretnom slučaju reč je o tekstovima koji se odnose na javnog funkcionera, odnosno na predsednicu Skupštine opštine, i interes javnosti u odnosu na lični i privatni interes preteže u ovom slučaju, te ona mora imati viši prag tolerancije za obavljanje poslova kojima se bavi. Takođe, novinar je prilikom postupanja poštobvao i kodeks etike novinarske, a sloboda medija garantovana je Ustavom Republike Srbije, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i ustavnih slovoda, te smatram da u ovom slučaju nije došlo do povrede ni jednog od ovih propisa. Ova tužba je klasičan pokušaj pritiska na slobodu medija”, objašnjava Vučković Pejčić.

Glavni i odgovorni urednik portala Rešetka Dragan Marinković podseća da ovo nije prva slična tužba prema medijima koji su izveštavali o temi koja je od javnog interesa i značaja za građane, te podseća da kroz sličan pritisak prolaze i kolege iz leskovačkog JUGpressa koje je tužila kompanija “Milenijum tim” zbog objavljivanja izveštaja sa konferencije za novinara Narodne stranke u Vranjskoj Banji.

“Sudija Višeg suda u Beogradu Maja Peković Savić odbila je tužbu te kompanije. Sem JUGpressa, tuženi su i Danas, N1, Njuzmaks Adria, portal Nova.rs. Ovog puta, samo Rešetka, iako su o slučaju Marije Cvetković izveštavali i drugi mediji, pa čak i oni sa nacionalnom fekvencijom. Ja se pitam da li to gospođa Cevtković mene ovom tužbom upozorava da više ne smem da pišem o njoj? I nije to jedini problem. Ovakve tužbe svakog novinara u Srbiji dovode u dilemu da li da uopšte prenosi izjave svakog ko drugačije misli od funkcionera SNS-a. Dakle, jedino nam preostaje da se opozicionim političarima koji sazovu pres konferencije izvinimo jer na njih nećemo doći niti prenositi njihove izjave jer zbog toga možemo biti tuženi. Isto važi i zagrađane koji bi nas kontaktirali kako bi ukazali na nepravilnosti u radu, recimo, javnih službenika”, zaključuje Marinković.

Podsetimo, “Direkcija za izgradnju” ekspoatisala je kamen na kamenolomu “Mandara”, kojim je posipala atarske puteve i tako opstajala, a sada je izgubila to pravo jer je načelnica Opštinske uprave opštine Gadžin Han Ljiljana Petrović sakrila rešenje Ministarstva energetike i rudarstva kojim se odobrava istražno pravo porodičnoj firmi predsednice Skupštine, te rešenje nije ni zavedeno u pisarnici, a samim tim Opština nije ni mogla da se žali, iako je imala pravo budući da je i sama u proceduri dobijanja neophodnih dozvola za eksloataciju kamena.

Rešetka je već pisala o tome da je Petrovićeva smenjena po hitnom postupku upravo zbog prikrivanja dokumentacije.

Tada je narodna poslanica Jelena Milošević najavila da će podneti krivičnu prijavu protiv bivše načelnice zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem jer je sakrila dokumenta kako bi omogućila porodičnoj firmi predsednice Skupštine Marije Cvetković, koja se trenutno vodi na ime njenog devera.

Cvetkovićeva je oštro demantovala optužbe da opštinskom preduzeću “Direkcija za izgradnju” sa pedesetak zaposlenih u ovom mestu preti stečaj jer su pokušavali da nameste posao porodičnoj firmi.

Kasnije smo došli do dokumenata koji ukazuju na to da je ista beogradska firma „Geostim“, koja je radila elaborat za opštinu Gadžin Han, radila elaborat i za porodičnu firmu predsednice Skupštine opštine Marije Cvetković koja se vodi na ime njenog devera Bobana Cvetkovića za istražno pravo ekspoatisanja kamenoloma “Mandara”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend