13. mar 2023.

Urednica Raša Tudej Balkan: Registrovaćemo TV kod nadležnih, od vremena Tomislava Nikolića sve vreme nam dolazili pozivi iz Srbije (VIDEO)

Da nisu tu da bi otvorili sajt, nego televiziju, kao i da će se registrovati u svim nadležnim institucija, rekla je za OKO magazin Jelena Milinčić glavna i odgovorna urednica RT Balkan.

„Sve vreme za naš dolazak pozivi su dolazili iz Srbije. To je krenulo još od vremena Tomislava Nikolića. Srpski interes je bio da ovde postoji i jedna ruska televizija. Mi trenutno imamo sajt koji je, naravno, manje uspešan od sajta Sputnjika, ali televizija je cilj…RT se vidi kao moderno čedo Rusije. Kad smo otvarali televiziju nismo radili sa sovjetskim aparatčicima nego smo doveli ljude sa Si-en-ena i Bi-bi-sija koji su nas učili kako treba da radimo. Rusija je kasno preuzela ta zapadna sredstva i kasno shvatila da postoji medijski rat za koji nemamo oružje. U tom ratu smo pobeđivali, ali ako me pitaš da li sad pobeđujemo, to je isto kao da me pitaš zašto ruski sportisti nisu uzeli medalje na Olimpijskim igrama. Pa, zato što ih nema, “ kaže Jelena Milinčić, glavna i odgovorna urednica RT Balkan.

U prvom razgovoru za srpske medije Milinčić odgovara na pitanja zašto je odbijala pozive medija, otkud interes Rusije da da nakon Sputnjika otvara još jedan medij u Srbiji, o strogoj regulativi Rusije prema stranim i opozicionim medijima, zabrani ruskih medija na Zapadu.

„Mi smo ovde registrovani kao srpski medij, ali se finansiramo iz inostranstva, Ako sutra neko odluči da uvede sankcije Rusiji, hoće li nas zatvoriti? Mislim da me verovatno neće gledati kao srpski medij… Strani mediji u Rusiji nisu isterani, oni su sami odlučili da odu. Ni ruski opozicioni mediji nisu proterani… A mislim da je ružno da blatiš ljude koji idu u rat i ginu…Tu smo da pokažemo rusku tačku gledišta. Ako se meni desi da neko s kim želim da porazgovaram kaže nešto što se kosi sa ruskom politikom, to ću da prihvatim. Ali da ja svesno pozovem u svoj program nekoga ko će da blati Rusiju, nemam nikakav interes da to radim, jer mi se čini da ovde u medijima ima apsolutno dovoljno prostora za takve ljude na drugim televizijama. Znam koga predstavljam.“

Atmosferu, koju je zatekla u srpskoj javnosti Milinčić opisuje kao agresivnu, a o svom kritikovanom uvodnom tekstu na sajtu RT Balkan kaže da i sad misli da je Srbija oaza slobode.

„Navikla sam na narativ protiv RT koji se dugo u svetu vodi, pa sam i ovde to shvatila kao vrstu kritike koju sam očekivala. Kolege su me zvale da gostujem, ali mi smo tek jedan dan postojali kad su oni skupili ekipu da razglabamo o tome da li smo medij ili propaganda…Stalno imam utisak da ljudi jedni druge napadaju i samo posle šest meseci sam se navikla na to…Volela bih da kažem da smo došli da razbijemo medijsku hegemoniju, ali to ovde nije situacija. Ovde svega što su me kritikovali za taj uvodni tekst je kad kažem da je ovde oaza slobode. Zamislite mene koja dolazim iz Francuske odakle su nas bukvalno proterali. Ni ta situacija se nije desila preko noći, zbog početka specijalne vojne operacije, to se dešavalo godinama, recimo od 2014…U prvi mah kritike nisu bile na naš rad nego na mogućnost da mi postojimo. Mislim da ovde postoji saglasnost o tome da ako se stvori atmosfera u društvu da možeš nekoga da zabraniš, praviš presedan posle koga ti možeš biti ti taj koji je sledeći zabranjen.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend