18. nov 2022.

Glavna urednica Raša tudej u Srbiji: Pravimo veliki medijski kompleks

Portal RT Balkan (Raša tudej u Srbiji) počeo je sa radom, a Jelena Milinčić, glavna urednica tog ruskog medija, navodi za Nova.rs da će razgovarati sa svim instancama u Srbiji koje su potrebne da bi se dobila dozvola za emitovanje televizijskog programa.

Foto: Benoît Prieur (cc)

Ruska državna televizija RT, koja je pod sankcijama EU, još nije počela sa emitovanjem programa na srpskom jeziku. Za sada je pokrenut samo portal, a zvanično je rečeno da će uskoro i njihova TV stanica početi sa radom.

Jelena Milinčić kaže za Nova.rs da je to u planu da se dogodi do kraja 2024. i dodaje da još nisu podneli zahtev REM-u za emitovanje televizijskog programa.

“Imamo vremena. Trenutno smo u procesu izgradnje. Pravimo veliki medijski kompleks”, kaže Milinčić.

Predstavnici srpskih vlasti se na tu temu nisu oglašavale, a upitana da li je zbog specifične situacije razgovarala sa članovima državnog vrha, Jelena Milinčić odgovara:

“Trenutno ne, ali u svakom slučaju ćemo razgovarati. Razgovaraćamo sa svim instancama koje su potrebne da bi se dobila dozvola”, navela je ona.

Vest da je u planu da ruska državna televizija Raša tudej počne sa radom u Srbiji, koju je u julu objavila Nova.rs, podigla je mnogo prašine u srpskom delu javnosti, ali i u EU, budući da je reč o televiziji koja je pod sankcijama EU.

U Briselu su ocenili da je u pitanju medij koji je važan instrument u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i koji predstavlja „značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend