16. mar 2023.

Tužilac: Za pet godina 11 predmeta zbog pretnji Vidojkoviću i Kulačinu

Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je, povodom pretnji publicistima Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, da je za prethodnih pet godina "formirano ukupno 11 predmeta u kojima se oni javljaju kao oštećeni".

„U tri predmeta je utvrđeno da ne postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Sa druge strane, u šest predmeta, ta sumnja je potvrđena“, rekao je Stamenković za list Politika, koji je naveo da podatak o ukupnom broju predmeta potiče iz svih tužilaštava.

Prema njegovim rečima, „u dva predmeta je već doneta pravosnažna osuđujuća presuda, kojom su izvršioci proglašeni krivim i kažnjeni u skladu sa zakonom, dok je u četiri predmeta postupanje u toku“.

On je naveo da je „pretežno reč o izjavama koje su upućene putem društvenih mreža sa raznih profila, oko 15“.

„Međutim, broj profila ne znači automatski i broj osoba, s obzirom na to da jedna osoba može da koristi više profila, odnosno korisničkih naloga na društvenim mrežama“, rekao je Stamenković.

Kako je naveo, „jedna osoba može da uputi više izjava, pa sa brojevima uvek treba biti oprezan“.

„Pretenje direktnim kontaktom u realnom svetu ili fizičkih napada na ove novinare ili njihovu imovinu nisu zabeleženi“, rekao je Stamenković.

Podsetimo, Nenad Kulačin je, gostujući na N1 u emisiji „Iza vesti“, otkrio kako je tužilac reagovao na krivičnu prijavu koju su on i Vidojković podneli protiv tadašnjeg predsednika Opštine Novi Beograd, a danas gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

Marko Vidojković je zbog pretnji koje dobija i ugrožene bezbednosti relociran, uz pomoć Međunarodnog PEN centra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend