12. jul 2022.

Tužilaštvo se zbog tekstova medija žali Povereniku, N1: Pritisak na nezavisnost

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je da je podnelo Povereniku za zaštitu samostalnosti tužilaca zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, povodom tekstova objavljenih u novinama i na portalu “Nova S’, od 7. jula i na televiziji i portalu N1 od 10. jula, u kojima su kako oni navode iznete insinuacije o stručnosti i osposobljenosti zamenika javnog tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu Željke Nikolaidis.

Povereniku, koji deluje u okviru Državnog veća tužilaca, ukazano je da se u tekstovima pod nazivom “Sentu ispituje tužiteljka kojoj su ‘nestali’ dokazi protiv Dijaninog žandarma” i „Ko je tužiteljka kod koje ide Milenković? Obustavila istragu u vezi s Belivukom“ navodi da je pomenuti zamenik javnog tužioca ranije vodio postupak u kojem su nestajali dokazi, da je nemarom propustio da uloži žalbu u drugom postupku, uz navođenje konkretnih postupaka, imena okrivljenih i okolnosti slučaja, sa konstatacijom da je ubrzo nakon takvih postupaka isti zamenik javnog tužioca izabran u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Tužilaštvo je u saopštenju ocenilo da su tekstovi na Nova.rs i N1 u potpunosti usmereni ka umanjenju kredibiliteta postupajućeg zamenika, pa samim tim i tužilačke organizacije u celosti, a čiji je garant samostalnosti upravo Državno veće tužilaca koje je isključivo nadležno da ceni stručnost i osposobljenost nosilaca javnotužilačke funkcije. VJT u dopisu iznosi i mišljenje da ovaj način medijskog izveštavanja ulazi u domen nedozvoljenog uticaja, da je usmeren na vršenje medijskog pritiska na postupajućeg zamenika u konkretnom predmetu, uz jasan cilj da se rad Tužilaštva predstavi u negativnom kontekstu.

Tužilaštvo zabrinjava insinuacija autora da je postupajući zamenik tražio instrukcije za postupanje u konkretnom predmetu čime se daje negativna konotacija i u pogledu samostalnosti nosioca javnotužilačke funkcije.

N1: Pritisak na nezavisnost medija

Tekst i prilog koji je N1 objavio pripremljeni su isključivo u interesu javnosti, koja treba da bude u potpunosti informisana o svim detaljima procesa koji su aktuelni u Srbiji.

Povodom zahteva VJT upućenog povereniku za samostalnost rada tužilaca, N1 saopštava da je Zamenik tužioca kao nosilac javne funkcije dužan da trpi veći stepen kritike od ostalih građana, što su zahtevi slobode izražavanja potvrđeni u praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Tužilaštvo ne može da bude u vakuumu i mora da prihvati da se njegov rad kritikuje. Mediji imaju pravo ali i obavezu da izveštavaju javnost o osobama za koje postoji opravdani interes javnosti, što postupajući zamenik svakako jeste.

Izveštavanje javnosti o aktivnostima zamenika tužioca u vršenju njegove funkcije i problematizovanje potencijalnih propusta je nesporno tema od interesa za javnost. Posebno jer se u konkretnom slučaju prenose i činjenični navodi koji su provereni sa dužnom novinarskom pažnjom i mišljenja (vrednosni sudovi) koji po standardima Evropskog suda za ljudska prava i ne mogu da se dokazuju, a koji su verno preneti.

N1 je u ovom tekstu ispoštovao sve zakonske i profesionalne standarde, pa se radi o još jednom pritisku na nezavisnost medija koja se prikriva navodnim nedozvoljenim uticajem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend