05. dec 2022.

Tužilaštvo za organizovani kriminal bez odgovora preuzima li gonjenje ubice Milana Pantića

Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje da Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) još nije odlučilo da li će od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini preuzeti nadležnost za istragu i gonjenje ubice novinara Milana Pantića.

Snimak ekrana sajta Tužilaštva za organizovani kriminal

UNS je pokušao da sazna i dokle je stiglo razmatranje dokaza na osnovu kojih TOK treba da donose odluku, ali nije na to pitanje dobio odgovor.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal, razmatra spise dostavljenog predmeta i obimnu dokumentaciju, radi ocene postojanja osnova sumnje za zasnivanje nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal odnosno osnovanosti navoda da su izvršioci krivičnog dela ubistvo delovali kao organizovana kriminalna grupa“, dobio je UNS odgovor iz TOK-a.

UNS-u je ponovo rečeno da je Više javno tužilaštvo u Jagodini krajem juna 2022. godine, po drugi put, dostavilo TOK-u spise predmeta protiv nepoznatih izvršilaca, a koji je formiran zbog ubistva Milana Pantića 11. juna 2001. godine.

Ranije je UNS saznao da nema zakonskog roka u kom TOK treba da donese odluku o tome da li će istraga ubistva novinara Milana Pantića preći u njihovu nadležnost.

UNS-u je tada odgovoreno da će iako ne postoje zakonski rokovi TOK „uložiti maksimalne napore da razmotri dokaze i što pre donese odluku o ovom slučaju koji je od velike važnosti za javnost i državu“.

Početkom juna ove godine na predlog UNS-a je Međunarodna federacija novinara (IFJ) usvojila rezoluciju sa zahtevom da istragu ubistva Pantića povede TOK, kako bi došlo do efikasnog postupka i suđenja nalogodavcima i ubici jagodinskog novinara i dopisnika „Večernjih novosti“.

Javnost je prethodno od Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja se intenzivno bavila ovim slučajem, saznala da je ubistvo Pantića policijski razrešeno i da je neophodno da ga TOK preuzme u svoju nadležnost jer prevazilazi mogućnosti jagodinskog tužilaštva.

Više tužilaštvo u Jagodini duže od dve decenije nije uspelo da počinioca izvede pred sud.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend