05. dec 2022.

„Pretnje Obućini po ko zna koji put kreću iz jednog izvora, treba ukinuti podršku ‘fabrikama laži i mržnje’“

Ivana Stevanović, izvršna direktorka fondacije Slavko Ćuruvija, izjavila je za Danas da očekuje da tužilastvo i policija krajnje ozbiljno shvate pretnje novinarki TV Nova S Jeleni Obućini i što pre reše slučaj i počinioca privedu pravdi.

– Zastrašujuće i umobolne pretnje koje je dobila Jelena Obućina, međutim, po ko zna koji put kreću iz jednog izvora, koji očigledno iz senke upravlja tabloidima i tabloidnim televizijama. Isti narativ i iste targetirajuće kvalifikacije na račun Obućine krenule su sa TV Pink, da bi se prelile u tabloide i rezultirale uvredama i bolesnim pretnjama na Tviteru, kaže Stevanović.

Dodaje da je krajnje vreme da reaguje i nadležno Ministarstvo i REM, kako izricanjem odgovarajućih mera, tako i ukidanjem svake finansijske i političke podrške ovim, kako kaže, “fabrikama laži i mržnje”.

– Sve dok ove trovačnice nesmetano crtaju mete kritičkim novinarima i medijima, društvo ne može efektivno da se izbori sa ugrožavanjem bezbednosti novinara, zaključuje Stevanović.

Nakon što su tabloidi “Alo” i “Informer” izvrnuli reči Jelene Obućine iz uvodnika u Pregledu dana emitovanog 29. novembra na TV Nova S, usledile su pretnje sa društvenih mreža. Obućini je poručeno da će je “nabiti na kolac” i da će “biti spaljena”.

Ovi tabloidi su objavili tekstove pod naslovom:„Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend