05. dec 2022.

Mask pita Tviteraše: Treba li pomilovati Asanža i Snoudena?

Američki milijarder i vlasnik Tvitera Ilon Mask postavio je anketu na svom nalogu u kojoj pita korisnike te društvene mreže da li treba pomilovati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena.

„Ne izražavam svoje mišljenje, ali sam obećao da ću sprovesti anketu. Pitam da li treba pomilovati Asanža i Snoudena“, naveo je Mask i ponudio dve opcije – „da“ i „ne“.

Asanžu (51) u SAD preti 175 godina zatvora zbog optužbi za objavljivanje poverljivih informacija, nalazi se u strogo čuvanom zatvoru u Britaniji, Belmaršu.

Vodeći zapadni mediji, uključujući „Njujork tajms“, „Gardijan“, „Tajms“, Mond“ i „El Pais“, pozvali su vladu SAD da odbaci optužbe protiv Asanža zbog puštanje u javnost poverljivih informacija.

Snouden (39) je izašao u javnost 2013. godine sa informacijama o metodama elektronskog nadgledanja američkih obaveštajnih agencija, uključujući i nelegalno prisluškivanje razgovora stranih lidera.

On je pobegao iz SAD i zatražio azil u nekoliko zemalja, uključujući i Rusiju. Moskva mu je 1. avgusta 2014. godine dala dozvolu za boravak, a ove nedelje je dobio ruski pasoš.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend