10. nov 2022.

Vlast targetira kritičke novinare u Srbiji: Direktorka fondacije Slavko Ćuruvija i urednik portala Cenzolovka osudili pretnje redakciji „Danasa“

Ivana Stevanović, izvršna direktorka fondacije Slavko Ćuruvija kaže da su pretnje koje je redakcija Danas primila u nedelju samo kulminacija nečega što redakcije koje pokušavaju kritički da misle i kritički izveštavaju prolaze već jako dugo.

Foto: Cenzolovka

– Počinioci previše često bivaju nekažnjeni i onda dolazimo do ovakvih situacija da se na jedan strahoviti način ugrožava bezbednost, u ovom slučaju redakcije “Danasa”, smatra Stevanović.

Ona kaže da je fondacija u prvoj reakciji na ovo što se dogodilo pozvala državni vrh da reaguje i osudi nasilje i pokaže nultu toleranciju prema svakoj vrsti pretnje i ugrožavanja bezbednosti novinara.

– Ovoga puta se to jeste desilo što je pozitivan iskorak, jer nismo do sada navikli na tako brze reakcije. Međutim, deluje dosta licemerno kada samo dan ili dva nakon pretnje te osobe koja je stigla, visoki funkcioner SNS Nebojša Bakarec u skupštini nastavlja da targetira “Danas” ponavljajući sve ono što je rečeno u pismu pretnje, ukazuje Stevanović.

Kako je navela citirajući rezultate četvoromesečnog istraživanja monitoringa društvenih mreža i provladinih tabloida, krajnji rezultat je 86 napada, uvreda ili targetiranja novinara.

– U tome prednjači predsednik Republike, za njim narodni poslanik Vladimir Đukanović, pa premijerka Ana Brnabić. Ako imamo na ovako malom uzorku ovaj broj napada, može se zaključiti da svaki kritički novinar u Srbiji radi u atmosferi permanentnog uznemiravanja i targetiranja od strane vlasti. Onda ne čudi da svi oni građani koji to slušaju i koji poveruju u takve insinuacije odluče jednog dana da uzmu stvari u svoje ruke i da se obračunaju sa ”izdajničkim” novinarima, objašnjava Stevanović.

Sa njom je saglasan i Perica Gunjić, urednik portala Cenzolovka koji ističe da kolege novinari i različita udruženja i organizacije treba da iskažu solidarnost, ali da jedino što zaista može da zaštiti „Danas“ je da se ovaj slučaj ekspresno reši, te da ni to neće biti dovoljno zato što do toga dolazi jer je kreirana atmosfera u društvu da su takve stvari moguće.

– Prozivanje „Danasa” od Ane Brnabić na Tviteru, dan nakon pretnji je kao gaženje po žrtvi i oni su beskrupulozni u tome. Za skupštinskom govornicom imate ministre koji nemaju ideju da bi trebalo da budu pažljivi u ovim situacijama i umesto da traže zaštitu za novinare oni nastavljaju sa prozivkama. Samo je pitanje dana kada će neki drugi mediji dobiti pretnje ili ne daj bože da se te pretnje realizuju, ocenjuje Gunjić.

On se nada da je tačno ono što tužilac Branko Stamenković tvrdi, a to je da postoji maksimalna posvećenost i ozbiljnost da se reši ovaj slučaj.

– To ćemo videti brzo i ako u roku od nekoliko dana ne budu poznati rezultati istrage koji bi doveo do toga da se onaj ko preti uhapsi, onda ta ozbiljnost nije tačna. Oni moraju da se podsećaju neprestano na to da ugroženost medija treba da predstavlja prioritet za državu i da ljudi ne mogu da budu ugroženi zbog posla koji rade. Taj posao je veoma važan za ovu zemlju i on mora tako da se tretira, kaže Gunjić.

Oko 48 odsto napada na novinare nerešeno

Prema podacima koje je objavila Fondacija Slavko Ćuruvija, čak 48 posto prijavljenih pretnji ili napada na novinare od 2017. do 2020. godine nije rešeno. Takođe, 70 odsto rešenih slučajeva završeno je odbacivanjem krivične prijave.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend