14. dec 2022.

Tužiocu ponovo preti izuzeće, novinar Milan Jovanović poručuje: Ako sklone Milovanovića, više nikad neću ući u Palatu pravde

„Pune četiri godine dolazim u Palatu pravde. Očigledno je palata i dalje ovde, ali pravda više nije na ovoj adresi. Jer ja za četiri godine ne mogu da ostvarim svoja prava. Do sada smo prisustvovali cirkuskoj predstavi odbrane i okrivljenih”, kaže za Cenzolovku posle novog odlaganja suđenja Milan Jovanović

Tužilac Predrag Milovanović (foto: Nataša Jovanović / Cenzolovka)

U ponovljenom sudskom postupku za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića ponavlja se i opstrukcija odbrane i zloupotreba procesnih prava – advokati optuženih ponovo traže izuzeće tužioca Predraga Milovanovića. Današnje ročište je zato odloženo za januar.

Milan, umoran od suđenja koje traje četiri godine, kaže: „Ako sklone Milovanovića, više nikada neću ući u Palatu pravde.”

„Pune četiri godine dolazim u Palatu pravde. Očigledno je palata i dalje ovde, ali pravda više nije na ovoj adresi. Jer ja za četiri godine ne mogu da ostvarim svoja prava. Do sada smo prisustvovali cirkuskoj predstavi odbrane i okrivljenih. Naš pravosudni sistem je takav kakav jeste, ispoštovaćemo da vidimo dokle će ovako da funkcioniše ovaj naš nakaradni sistem. Izjave okrivljenih iz istražnog postupka dokazuju da su krivi jer su priznali delo koje su učinili, ali njihovim advokatima sad odgovara da što duže traje postupak”, komentariše za Cenzolovku Milan Jovanović, isprekidanog daha i boreći se za vazduh.

Veoma lošeg zdravstvenog stanja, koje je delom posledica i gušenja u požaru koji je jedva preživeo u decembru 2018. godine, Milan Jovanović je i pre početka današnjeg suđenja upozoravao na opasnost da tužilac, koji je rasvetlio zločin i napisao optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i još trojice, može biti sklonjen sa slučaja koji uspešno vodi. Sklanjanje tužioca za mnoge bi značilo otvorenu opstrukciju traganja za pravdom. 

Združena akcija kompromitacije Milovanovića

Ne bi to bilo prvi put. Pre godinu dana republička tužiteljka Zagorka Dolovac sprečila je Milovanovića da zastupa optužnicu u ovom slučaju, a šef Drugog osnovnog javnog tužilaštva Nebojša Popović stao je iza te odluke. 

Strepnja da bi se to moglo ponoviti javila se ponovo, nakon što je, pre mesec dana, viši javni tužilac Nenad Stefanović tražio od sudske straže da iz Palate pravde izbaci tužioca Milovanovića. Nakon toga su usledili napadi na Milovanovića iz jednog tabloida. 

Sve to je naišlo na osudu javnosti i Udruženja tužilaca zbog očiglednog pokušaja kompromitacije i podrivanja sudskog procesa. Današnji zahtevi advokata deluju kao „prirodan” nastavak dugih pokušaja da se Predrag Milovanović skloni sa ovog slučaja.

Očigledno je da tužilac Milovanović trpi ogromne pritiske kolega i pretpostavljenih, koji svim silama gledaju da ovaj sudski postupak doživi sudbinu procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije. Ja ne verujem da ću dočekati kraj ovog sudskog postupka (M. Jovanović)

„Očigledno je da tužilac Milovanović trpi ogromne pritiske svojih kolega i pretpostavljenih, koji svim silama gledaju da ovaj sudski postupak doživi sudbinu procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije. Ja ne verujem da ću dočekati kraj ovog sudskog postupka”, kaže Milan.

Advokati odbrane su svoj zahtev da se izuzme tužilac Predrag Milovanović obrazložili njegovom navodnom pristrasnošću.

„Predrag Milovanović nam je neprirodno nametnut, jer on kao član Državnog veća tužilaca ne bi smeo da postupa u ovom predmetu. Ne vidim nijedan razlog za njegovo postupanje, osim pristrasnog razloga”, rekla je advokatica Aleksandra Zlatić, koja zastupa drugooptuženog Vladimira Mihailovića, i upozorila sudiju na zakonitost krivičnog i sudskog postupka.

Ona je kao dodatni razlog iznela i to da advokati odbrane traže da Predrag Milovanović bude svedok u postupku, a ukoliko je svedok, on ne bi smeo ni da prisustvuje suđenju, a kamoli da zastupa optužnicu.

Nakon ovog zahteva za izuzeće tužioca, sudija Luka Pantelić odredio je kratku pauzu. Očekivalo se da sudija tokom te pauze zatraži i dobije mišljenje tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva, da bi se suđenje odmah i nastavilo, jer su tako rešavani slični zahtevi odbrane tokom prvog sudskog postupka, kada je na mestu sudije bio Slavko Žugić. 

Članovi DVT mogu da zastupaju optužnice

Međutim, nakon pauze, sudija je saopštio da se suđenje odlaže do narednog zakazanog ročišta. Do tada će odluku o tome da li će Predrag Milovanović biti izuzet doneti šef Drugog osnovnog javnog tužilaštva Nebojša Popović.

Da podsetimo, dilema oko toga da li član Državnog veća tužilaca može istovremeno da zastupa optužnicu rešena je u javnosti pre godinu dana. Zakon ni na koji način ne sprečava članove DVT da zastupaju optužnice, pogotovo one čiji su autori i koje presudno zavise od njih. Ima puno primera i drugih tužilaca koji postupaju u predmetima iako su članovi DVT.

Advokat trećeoptuženog Goran Pejić zatražio je od sudije Luke Pantelića da se odmah izjasni o predlogu da tužilac Predrag Milovanović bude pozvan kao svedok, čime bi automatski bio diskvalifikovan kao tužilac.

„Morate prvo da odlučite o Predragu Milovanoviću kao svedoku. Jer ako usvojite taj zahtev, onda Milovanović svakako ne može biti tužilac”, rekao je Pejić.

„Odbijanje našeg zahteva pokazaće da ste svesni postojanja obmane okrivljenog Mihailovića”, pridružio se advokat Ivica Vuković, koji zastupa optuženog Simonovića.

Sudija Pantelić nije odgovorio, a nije ni komentarisao ove zahteve i insinuacije odbrane koja uporno insistira na tezi da je u istražnom postupku tužilac Milovanović na nezakonit način, obmanom, izdejstvovao priznanja optuženih.

Suđenje je odloženo za 16. januar, kada ćemo saznati da li će tužilac ostati u igri.

U januaru je predviđeno još jedno ročište (30), dok su naredna dva zakazana za 20. februar i 10. mart. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend