14. dec 2022.

Jelena Riznić (Ženska solidarnost): Informerovo uklanjanje intervjua sa silovateljem posledica je naših protesta i ženskog otpora

Uklanjanje intervjua sa višestruko osuđivanim silovateljem sa portala Informera je posledica protesta Ženske solidarnosti i organizovanog otpora žena, kaže za Cenzolovku Jelena Riznić iz kolektiva ŽS. Video-intervju i dalje postoji na Jutjubu i sajtovima medija koji su ga ranije preneli. 

Jelena Riznić, Radmila Petrović i Lana Bastašić (foto: Danica Đokić / Cenzolovka)

Prvi zahtev serije protesta kolektiva Ženska solidarnost – da Informer ukloni intervju sa višestruko osuđivanim silovateljem sa svog portala i Jutjuba – skoro tri meseca posle objavljivanja delimično je ispunjen.

Informer je, kako navodi UNS, bez objašnjenja uklonio sporni intervju samo sa svog sajta.

Skidanje intervjua je „definitivno posledica naših protesta i organizovanog otpora žena”, kaže za Cenzolovku aktivistkinja Ženske solidarnosti Jelena Riznić.

Ona dodaje i da je to „vrlo važna stvar jer govorimo o jednom od najotpornijih režimskih medija poslednje decenije”.

Riznić navodi i da protesti jesu stali, ali da Ženska solidarnost nije:

„Nastavile smo svoj pozadinski rad i razmišljamo šta da radimo povodom drugih zahteva protesta, kao što je registar silovatelja i nasilnika.”

Jedan od zahteva protesta bio je upućen medijima – da poštuju smernice za etičko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju, koje je izradila grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama.

„Neetičko izveštavanje o nasilju prema ženama ne dešava se samo u režimskim medijima, već u svim medijima. Mi smo nastavile da reagujemo na takve priloge, ali moramo svi zajedno da radimo na osvešćivanju tog problema i stalnom ponavljanju šta je dopustivo ponašanje u medijima”, ističe Riznić.

Najbitnija lekcija nakon ovoga je, kaže naša sagovornica, ta da – „ne smemo da stanemo”.

„Vlast ne čini ustupak tek tako, već kad se uplaši i želi da uguši bes i spreči eskalaciju pobune. Zato ne smemo da stanemo”, kaže ona i dodaje:

„Obećavam i u svoje ime i u ime Ženske solidarnosti da nećemo prestati da budemo ljute, da budemo na ulicama i da se borimo za bezbednost svih žena i devojčica, kao i za njihovo dostojanstvo u javnom prostoru i medijima.”

Video spornog intervjua i dalje se nalazi na Informerovom Jutjub kanalu i u drugim medijima koji su ga ranije preneli.

Mondo.rs je ranije, tokom protesta, izbrisao taj intervju sa svog sajta.

Savet za štampu je u oktobru doneo jednoglasnu odluku da je objavljivanjem intervjua Informer prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije.

Objavljivanje intervjua su oštro osudile i druge organizacije koje se bave pravima žena, novinarske i medijske organizacije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, tadašnje ministarke Zorana Mihajlović i Tatjana Matić…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend