11. nov 2022.

Ne planiram da ućutim: Aktivistkinja Ženske solidarnosti Jelena Riznić o pretnjama zbog protesta ispred Informera

Jelena Riznić, aktivistkinja neformalnog feminističkog kolektiva Ženska solidarnost, izjavila je za Danas povodom pretnji koje su joj upućene na društvenim mrežama zbog nedavno održanog protesta ispred redakcije Informera da državne institucije ne reaguju na nasilje nad ženama i da ne planira da ućuti.

Jelena Riznić (Ženska solidarnost) na protestu (foto: Cenzolovka)

Pretnje su usledile nakon petog protesta zbog neuklanjanja intervjua sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem i atmosfere mržnje prema ženama u javnosti.

– Ovo nije prvi put da dobijam pretnje ovog tipa zbog svog feminističkog delovanja i ja svakako nisam usamljena u tome. Svaki put kada se javno oglasite po pitanju nasilja nad ženama ili se naglas usprotivite nečemu što šteti ženama, dočekaće vas u najboljem slučaju sa objašnjenjima da niste u pravu i da izmisljate, a često i sa otvorenim pretnjama, kaže Riznić.

Prema njenim rečima, kada se desi zločin nad nekom ženom, obično se kaže – ona je nečija majka, sestra, ćerka.

– Uvek naglašavam i da su nasilnici nečiji očevi, braća, sinovi, ljubazne komšije i da su svuda među nama. Mogu biti ljubazni i fini, a onda meni ili nekoj drugoj ženi uputiti čitav niz gadosti i pretnji. Još važnije, stvar je u tome da su vrlo svesni težine svojih reči, jer mi u protivnom ne bi pretili silovanjem dok istovremeno tvrde da preterujem kada govorim o nasilju, navodi Riznić.

Kako objašnjava, takve pretnje služe zastrašivanju i otvoreno računaju na to da će zacementirati u strahu ženu kojoj je pretnja upućena.

– To što institucije i inače ne reaguju na nasilje nad ženama – pa ni onda kada se ono desi u Skupštini Srbije – to što je na čelu jednog važnog ministarstva čovek koji je ponizio novinarku javno, što Informer može da širi laži o nama i da potpiruje besnu i nasilnu rulju na nas svakako ne pomaže u sankcionisanju nasilja. Upravo suprotno – šalje poruku da je nasilje prema neposlušnim ženama legitimna opcija. Ne treba da se navikavamo na takve stvari, ali treba da očekujemo i da osnažujemo jedna drugu da budemo još glasnije onda kada žele da nas zastraše i ućutkaju. Ja zasigurno ne planiram da ućutim, zaključuje Riznić.

Peti protest u organizaciji kolektiva Ženska solidarnost na kome su aktivistkinje išarale ulaz u redakciju Informera održan je prošle nedelje. Nakon protesta, Informer je objavio tekst u kome se navodi da su aktivistkinje pretile smrću novinarima i urednicima ovog lista i pozivale na spaljivanje redakcije. Aktivistkinje Ženske solidarnosti su nakon objavljivanja pomenutog teksta u Informeru dobile niz pretnji, a aktivistkinji Jeleni Riznić pretnje su upućene i privatno putem Instagrama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend